Hirdetés

Takarítás közben került elő a világ legrégebbi asztali PC-je



|

A takarítók ráadásul rögtön kettőt is találtak a több mint 50 éves gépből.

Hirdetés

Vannak, akik a földbe temetett kincsekre vadászva fémdetektorokkal járják a vidéket, megint mások mágnesekkel horgászva igyekeznek kifogni valami izgalmasat, ugyanakkor a takarítócégek is sokat tudnának mesélni arról, hogy miféle érdekességekre bukkanhat az ember egy régi intézmény vagy egy lakóház kiürítésekor.

Ezt bizonyítja annak a brit vállalkozásnak az esete is, mely nemrég a számítástechnika történelmének egy fontos darabjára bukkant, ráadásul rögtön két példányban.

A The Mirror beszámolója alapján a Just Clear munkatársai egy londoni házat pakoltak ki, amikor egy halom doboz alatt kettőt is találtak a Q1 nevű asztali számítógépből, ami a jelenlegi tudásunk szerint a történelem első ilyen masinája lehet.

Hirdetés

A ránézésre tökéletes állapotban megőrzött szenzációs leletről egy videót is megosztottak, így most az egész a világ rácsodálkozhat az írógép-szerű, integrált kialakítású PC-re.

Ahogy az a The Byte Attic vonatkozó blogbejegyzéséből kiderül, a gyártó Q1 Corporation még 1972 decemberében adta el a típus első példányait. A számítógép az Intel mindössze 8 hónappal korábban megjelent 8008-as processzorára épült, így pedig ez volt az első valódi asztali mikrocomputer, amelyet egy egyetlen chipből álló CPU hajtott.

A Just Clearnek ez persze nem volt nyilvánvaló, de azt azonnal felismerték a takarítószakik, hogy valami ritkasággal lehet dolguk, ezért a történelmi PC-k szétcincálása és újrahasznosítása helyett szakértőkhöz fordultak, akik azonosították a típust. A hosszú évek óta szunnyadó Q1-esek ezt követően a londoni Kingston Egyetemen kerültek kiállításra, a későbbiek során pedig elárverezik, vagy közvetlenül értékesítik őket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.