Hirdetés

Találd ki, milyen legyen a vécé a Holdon!



|

A cím nem vicc: a NASA bárkitől szívesen vár ötleteket arra, hogyan lehet gyenge gravitációban pottyantani. A pénzjutalom sem épp sz... izé, rossz.

Hirdetés

Az űrkutatás nem egyszerű dolog, és nem csak azért, amiért gondolnád. Mert persze, nagyon nehéz megtervezni egy rakétát, kidolgozni a kilövéssel és navigációval kapcsolatos számításokat, felkészülni minden biztonsági és technikai malőrre, de még olyan, igazán alapvető dolgok is gondot okoznak odafent, mint az evés, a mosdás - és igen, a vécézés.

Hirdetés

Az űrutazások kezdete óta folyamatos probléma mindez, hiszen a súlytalanságban értelemszerűen nem pottyan, aminek pottyannia kellene, és nem íves sugárban csobog, aminek íves sugárban kéne csobognia. Épp ezért, bár erről értelemszerűen nem sok szó esik a heroikus lépéseket bemutató filmekben, a rakétákba szíjazott asztronauták konkrétan pelenkában ülnek, míg az űrállomásokon kényelmetlen, de elengedhetetlenül hasznos, elszívós űrvécék működnek. A Nemzetközi Űrállomásra is mostanában kerülnek új vécék, az ISS toalettjei a fenti problémák kezelése mellett képes a vizelet újrahasznosítására és akár a mélyűrben történő használatra is.

De nem csak a zéró gravitáció jelenthet gondot: ha az emberiség hosszabb távon szeretne más égitesteket is meghódítani, ott sem a földi körülmények várják a felfedezőket. A NASA például már jó ideje tervezi, hogy több évtized után újra a Holdra induljon emberes küldetés, amelynek célja nem csak egy holdbázis létrehozása, de egy későbbi Mars-utazás előkészítése is egyben. Az Artemis misszióban az amerikai űrügynökség a HeroX-szel közösen tervezi meg a szükséges eszközöket, de több területen lakossági ötleteket is várnak - ezek egyike, hogy pontosan hogyan is működjön hatékonyan egy holdi vécé.

Az ötletelés persze nem csak hasraütés alapján folyik, érdemes előtte elolvasni a HeroX szabályait és feltételeit. Számításba kell venni többek között, hogy a holdi gravitáció a földi nehézkedés egyhatoda, tehát bármi, ami pottyan vagy csobban, mindezt sokkal lassabban teszi. Emellett figyelni kell arra, hogy az ülőkét férfi és női hátsókra egyaránt alkalmassá tegyék, valamint olyan apróságokra is, hogy ha a holdlakók esetleg rosszul lennének, az űrvécébe anélkül is tudjanak hányni, hogy bele kéne dugniuk a fejüket - viszont eközben az alacsony gravitáció miatt ne szóródjon szét a matéria a bázis minden szegletében. Az összes tudnivalót elolvashatjátok a Lunar Loo Challenge weboldalán.

A holdvécé-projekt pályázatait augusztus 17-ig várják, győzteseket pedig szeptember 30-án hirdetnek. Nem csak a dicsőségért folyik a versengés, a használható ötleteket egy 11 millió dolláros keretet szétosztva honorálják. Szóval, aki egy kicsit is érez magában késztetést és elég ügyességet, ne sz*rja el a lehetőséget, pályázzon! Magyar Holdra magyar vécét! Hajrá!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.