Hirdetés

Távozik az Apple dizájnfőnöke, rögtön 9 milliárd dollárt vesztett a cég



|

Jony Ive független dizájncéget alapít, aminek az egyik ügyfele épp az Apple lesz - a befektetőket az utóbbi tény ellenére sokkolta a hír.

Hirdetés

Az iPhone, iPod és Mac készülékek dizájnjáért felelős, legendás Jonathan "Jony" Ive távozik az Apple-től, közel 30 év munkaviszony után. A következő kalandot a saját kreatív dizájncége jelenti majd számára. Ennek a neve LoveFrom, és 2020-ban kezdi meg a működését. 

Hirdetés

Jony Ive (teljes nevén Sir Jonathan Paul Ive) helyét nem veszi át senki, az egyes részlegek vezetői az Apple működési igazgatójának jelentenek majd. Tim Cook gyorsan mentett egy embereset, és közleményében kiemeli, hogy soha nem voltak még olyan jó dizájnereik, mint most, emellett a közös munkában Ive továbbra is részt vesz, bár másképp, mint eddig.

Ive lelépése nem csak azért súlyos veszteség a cégnek, mert egy több évtizede ott dolgozó alapemberről van szó. A dizájner neve fogalom a szakmában, hozzá kötik azt a bátor, szabados, néha egyenesen őrült stílusnyelvet, amely képes volt már a számítástechnika hőskorában is elmozdulni a szürkeségtől és szögletességtől, új irányokat keresni és ezáltal szélesebb közönségnek is szexivé tenni a PC-ket, laptopokat, hordozható eszközöket, meg úgy egyáltalán minden mást, amit addig a köznép a sztereotíp szemüveges, zokni-szandálos rendszergazdákhoz párosított. Ebben a cikkben mutatunk is 10 olyan ikonikus Ive-dizájnt, ami jól illusztrálja, miért ő az egyik legfontosabb tech-tervező manapság.

A befektetőket és a fogyasztókat mindenesetre sokkolta a távozás híre. Ive a második Apple-vezető, aki idén távozik. Áprilisban a kereskedelemért felelős Angela Ahrendts hagyta ott az Apple-t, Amerika és Kína kereskedelmi háborújának a közepén. Jony Ive távozására a tőzsde is igen negatívan reagált, emiatt az Apple gyakorlatilag azonnal veszített 9 milliárd dollárt az értékéből. 

Ive egy régi barátjával, Marc Newsonnal dolgozik majd együtt, aki maga is Apple-dizájner volt. A jövőben is dolgoznak majd viselhető eszközökön és egészségügyi megoldásokon, azonban egy saját céggel már nem csak az Apple-t szolgálnák ki. Az első ügyfelük mindenesetre az Apple, de azt nem tudni, hogy milyen területek irányába nyitna még a LoveFrom. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.