Hirdetés

Taylor Swift is hadat üzent a repülőgépét követő botoknak



|

Elon Musk után a pop aktuális királynője is célkeresztbe vette azt az egyetemistát, aki a neten közli a celebek magángépeinek mozgását.

Hirdetés

Az akkor 19 éves egyetemi hallgató, Jack Sweeney még 2022-ben szerzett hírnevet magának egy automatizált Twitter-fiókkal, amely a Szövetségi Légügyi Hivatal nyilvánosan elérhető adatai alapján élőben közvetítette Elon Musk magángépének mozgását. A milliárdos először pénzt ajánlott az ElonJet néven futó bot lelövéséért, majd bekeményítve perrel fenyegetőzött, valamint a mikroblog felvásárlása után életbe léptetett egy szabályt, ami tiltja a repülési információk élő megosztását a platformon.

Sweeney azonban nem hátrált meg, és azóta egy egész online birodalmat húzott fel a különböző celebek légi utazásait monitorozó botokra, az időközben X-re átkeresztelt Twitteren túl más közösségi oldalakon is. Most viszont a jelek szerint egy újabb veszélyes ellenséget szerzett magának Taylor Swift személyében.

Hirdetés

A The Washington Post beszámolója alapján ugyanis az énekesnő jogi csapata decemberben felszólítást küldött a Közép-Floridai Egyetem másodéves hallgatójának, amelyben kilátásba helyezték, hogy minden jogorvoslati lehetőséggel élni fognak, ha Sweeney nem állítja le a Swift repülőjét követő közösségi médiás fiókokat.

A popsztár jogi képviselői zaklató jellegű követésnek minősítik a továbbra is nyilvános adatokra épülő fiókokat, azzal érvelve, hogy azok "közvetlen és helyrehozhatatlan kárt", valamint "érzelmi és fizikai fájdalmat" okoztak az énekesnőnek és családjának. A levelet szerző ügyvéd, Katie Wright Morrone szerint nem fűződik jogos érdek vagy közszükséglet a repülési információk valós idejű közléséhez.

A lap értesülései szerint a Facebook és az Instagram a maguk részléről már tavaly decemberben leállították a Swiftnek dedikált követőfiókokat. Az egészen a közelmúltig két repülőt is birtokló énekesnő már csak azért is érzékeny a témára, mert 2022-ben kisebb botrány tört ki körülötte, miután egy fenntarthatósági jelentés arra jutott, hogy a nagy sztárok közül az ő légi útjai okozzák a legtöbb szén-dioxid-kibocsátást.  

A popsztárnak ugyanakkor mostanság több fronton is meggyűlt a baja a tech világával: az X felületét nemrég ellepték a képmásával visszaélő pornográf anyagok, a TikTokkal pedig a zenéi felhasználásáért adott kompenzáción különbözött össze, igaz, az utóbbi esetben a kiadóján keresztül.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.