Hirdetés

Te is feljavíthatod a régi fotóidat ezzel a lenyűgöző mesterséges intelligenciával



|

Elő a sérült és pixeles képekkel, ez a hasznos algoritmus mindent újjá varázsol.

Hirdetés

Számos egyéb területhez hasonlóan a mesterséges intelligencia a fotók feldolgozását is forradalmasíthatja. Ennek legékesebb bizonyítéka a DALL-E 2 nevű algoritmus, amely nemcsak pusztán szavakból képes élethű képeket alkotni, de egy korábbi teszt alapján még a Photoshop retusálási képességeit is lepipálja.

Most pedig egy újabb hasznos algoritmus került be a hírekbe: a GFP-GAN (Generative Facial Prior-Generative Adversarial Network) régi portrék felújításában jeleskedik, méghozzá lenyűgöző eredménnyel.

Hirdetés

A márciusban megjelent technológiára a Whats AI YouTube-csatorna üzemeltetője, Louis Bouchard hívta fel a figyelmet. A GFP-GAN egy egyedi modellt kombinál az Nvidia StyleGAN2-es algoritmusával, melyek segítségével újra generálja a képeket, arra törekedve, hogy a fotón látható alany megőrizze a jellemző vonásait. Ennek érdekében különösen nagy figyelmet fordít az olyan területekre, mint a szem és a száj. Az eredmény önmagáért beszél, a GFP-GAN sokkal jobb eredményt produkál, mint az eddig ismert képfelújító MI-modellek.

A technológia ráadásul nemcsak a dobozban őrizgetett családi fotókkal, de az alacsony felbontású digitális képekkel is csodákat művel. A jó hír, hogy ezen a linken ingyenesen kipróbálható az algoritmus, így ha akad a gépen olyan régi felvételed, amelyen jól jönne néhány plusz pixel, akkor itt az idő a cselekvésre. Fontos ugyanakkor leszögezni, hogy a GFP-GAN csak a portrékkal működik igazán, a szerkesztőségi tesztünk alapján a többi képhez nem sokat tud hozzátenni. Azt is érdemes fejben tartani, hogy a végeredmény valójában nem az eredeti input felújítása, hanem egy teljesen friss kép, amit az algoritmus a nyersanyagból "következtet" ki. 

A GFP-GAN ennek megfelelően nem is tökéletes: a fejlesztői szerint előfordulhat, hogy a mesterségesen létrehozott arcok finom vonásai mégis eltérnek, így az összhatást tekintve egy másik személy néz vissza ránk az új felvételről. Akit a képei felturbózásán túl is érdekel a technológia, a GitHubon böngészheti a dokumentációt, valamint a fejlesztők által megosztott tanulmányba is belekukkanthat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.