Hirdetés

Te tudod, hogy miért 9 perces az iPhone szundi funkciója?



|

Az Apple tulajok is visszaszunyókálhatnak, de kevesebb, mint 10 perc áll rendelkezésükre.

Hirdetés

Minden okostelefonon alapvető elem az ébresztőóra, és jellemzően végtelenül egyszerű beállítani, hogy mikor keltsen minket a mobilunk rezgéssel, hanggal, zenével, amivel csak szeretnénk. Az is legalább ugyanennyire általános, hogy az ébresztéshez tartozik szundi funkció is, amivel pár percig még élvezhetjük az ágyunk kényelmét, mielőtt ránk rúgná az ajtót a valóság. 

Természetesen iPhone-on is vannak ilyen opciók, a szundimóddal pedig kilenc perccel tolhatjuk ki az ébresztést - minden alkalommal, amikor megnyomjuk a szundi vagy a készülék bármely más külső gombját (kivéve a képernyőn megjelenő Stopot), akkor pontosan ennyi ideig aludhatunk vissza, nincs lehetőség kevesebbre vagy többre átállítani. De miért alakult ez így?

Hirdetés

Bár az Apple nem részletezi, hogy miért pont 9 perc az alapértelmezett (és furcsa módon az iOS-t sem frissítette, hogy lehetőséget adjon a módosításra), a SlashGear beszámolója szerint az a legnépszerűbb teória, hogy a General Electric-Telechron által az 1950-es években gyártott, legelső szundi-funkcióval rendelkező ébresztőóra, a Snooz-Alarm mintájára történt.

Bár az akkoriban forradalminak számító készülék korábbi példányai akár tizenöt perces szundiidőt is kínáltak, végül a kilenc perces időkorlátnál állapodtak meg, hogy alkalmazkodni tudjanak a szabványhoz, amelyet az ébresztőóra-gyártók alkalmaztak a régebbi óramodelleknél. Az egy számjegyű szundi programozása kevésbé volt bonyolult, és a kilenc volt a legnagyobb egyjegyű szám. Emiatt a kilenc percet sokan - köztük a már említett Apple is - még mindig szabványos időtartamnak tekintik minden olyan készülék esetében, amely kapott ébresztő és szundi funkciót. 

Gyárilag tehát nincs lehetőség az iPhone ezen opciójának testreszabására, de trükközni azért lehet: vagy azzal, hogy különböző időpontokra állítunk be ébresztést szundival vagy anélkül, vagy pedig különböző alkalmazások telepítésével, amelyeknél módosítható a visszaalvás ideje (a SlashGear például az Alarmy, az Alarm Clock for Me és a Morning appokat említi, de felhoz példának két alváskövető alkalmazást, a Pillow-t és a Sleepwave-et is, amiknél ez szintén állítható). 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.