Hirdetés

Tejipari melléktermék segít a kidobott alaplapokban rejtőző arany kinyerésében



|

Szemétből készít aranyat egy úttörő újrahasznosítási eljárás.

Hirdetés

Az Egészségügyi Világszervezet kimutatása szerint 2019-ben világszerte közel 55 millió tonna elektronikai hulladékot termelt az emberiség, ennek viszont csak a töredékét, 17,4 százalékát hasznosították újra hivatalosan jóváhagyott procedúrákkal, míg egy jelentős részét az úgynevezett "informális újrahasznosító szektorban" dolgozták fel, amely többnyire súlyosan egészség- és környezet károsító módszerekre (pl. égetés) hagyatkozik.

Tudósok egy csoportja azonban most egy új, forradalmi eljárással állt elő, amelyben egy nagy mennyiségben elérhető ipari mellékterméket használnak fel a szemétté vált alaplapokban található arany kinyerésére, csúcsra járatva a fenntarthatóságot.

Hirdetés

A TechSpot beszámolója alapján az eljárás lelke a sajtkészítés során keletkező tejsavó, amelyből a kutatók egy speciális fehérjeszivacsot hoznak létre a tejfehérjék denaturálásával. A feldolgozandó elektromos alkatrészeket ezt követően savban oldják fel, így egy rézben gazdag ionos oldat keletkezik belőlük.

Az ún. amolid nanofibrillákból álló szivacs ebbe az oldatba kerülve magához vonzza a fémeket, melyeket a szivacs felmelegítésével "aranypelyhekké" alakítanak. Ezek a pelyhek aztán könnyedén eltávolíthatók és rögökké olvaszthatók. A módszer kimondottan hatékonynak tűnik, a tudósok ugyanis 20 használt alaplapból 450 milligrammnyi 22 karátos aranyat tudtak kinyerni vele.

"Az egészben az a legjobb, hogy egy élelmiszeripari mellékterméket használunk arra, hogy aranyat nyerjünk az elektronikai hulladékból. Ennél nem sokkal lehetne fenntarthatóbb a dolog."

- mondta Raffaele Mezzenga, az ETH Zürich műszaki egyetem professzora, a az eljárásról szóló tanulmány társszerzője. A technológia pedig a jelek szerint nem marad örökké papíron, a projekt mögött álló tudóscsapat ugyanis a későbbiek során szeretné eladni az e-hulladékok feldolgozásában érdekelt szereplőknek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.