Hirdetés

Tekerős notebookokkal rázza fel a laptopok piacát az Asus



|

Azt gondoltad, téged már nem tud meglepni PC? Akkor nézd meg az Asus új gépeit, amelyek kifejezetten alkotóknak készültek, és nem csupán az egészen egyedi extrájuk miatt érdekesek.

Hirdetés

Chiphiány ide vagy oda, az Asus mérnökei nem pihennek és vadonatúj termékekkel jelentkeznek, amelyek jó eséllyel még idén kaphatók is lesznek hazánkban. A célkeresztbe ezúttal az alkotók, tartalomgyártók kerültek, így nem csoda, hogy a hangsúly az erőn, dizájnon és a kijelzőn van.

A ProArt széria mellett a ZenBook és a VivoBook családok is fontos tagokkal bővülnek, és mindegyik megkapja a legújabb őrületet

a tekerőgombot.

Hirdetés

Igen, jól olvastad, a mérnökök úgy találták, hogy a legnagyobb segítség, ha egy manuálisan tekerhető gomb is kerül a ProArt termékekre, beleértve a laptopokat is, amelyre szinte bármilyen funkciót rá tudsz programozni, ha pedig Adobe szoftvert használsz, azonnal fel is ismeri a program az új vezérlőt és beveti úgy, hogy megkönnyítse az életed. Nézzük is a csúcstól lefelé, hogy milyen extra masinák sorakoztak fel az őszi rohamra.

ProArt Studiobook 16

A ProArt széria eddig is a csúcsot képviselte, és ez most sincsen másként. A Studiobook 16 és Pro 16 két vadonatúj modell, amelyek nevéből kitalálható, hogy immáron 16:10-es, 16 colos kijelzővel kápráztatnak el. Nos, itt ráadásul nem kell beérned WQHD-val, hanem OLED 4K-s panelt kapsz, ami egészen egyedi, ráadásul DCI-P3 100%-ra képes és pantone hitelesítéssel is rendelkezik. A fényerő akár 600 nit is lehet és természetesen a HDR is adott.

Fontos még, hogy a kékfény-kibocsátás sokkal alacsonyabb, mint egy átlagos LCD esetén, a beégés ellen pedig többféle, automatikusan aktiválódó megoldással védekezik az Asus. Az egyik ilyen a panelfrissítő képernyővédő, ami automatikusan indul 5 perc tétlenség után, továbbá a nyugalmi módban csökkenő fényerő és a Pixel Shift, ami 1-1 pixelnyi képeltolást jelent véletlenszerű irányban. Utóbbiról azt állítja az Asus, hogy szabad szemmel nem látható és nem zavaró, viszont a panelt hatékonyan óvja a beégéstől.

A ProArt notebookok emellett fizikai Asus Dialt kapnak, a touchpadhoz három különválasztott gomb tartozik, oldalt pedig olyan SD-kártyaolvasót találhatunk amely SD Express 7.0 szabványú, vagyis 1 GB/s adatátvitelre is képes. A sebesség miatt nem kell aggódni: Intel Xeon vagy AMD Ryzen 5900-as CPU-k közül választhatunk, a PCIe 4.0 x4-es NVMe SSD-ket akár RAID 0-ba is köthetjük, 60 GB RAM-ot szerelhetünk a gépbe, a grafikai és egyéb feladatokat pedig Nvidia RTX A2000 vagy A5000 professzionális GPU-k gyorsítják.

Ha a Pro 16 helyett a normál Studiobook 16-ra szavazol, az OLED-kényeztetésből akkor sem maradsz ki, a CPU AMD-oldalon ugyanaz, Intelből pedig Core i9-ig nyújtózkodhatunk. Az Nvidia chipek is GeForce-ra váltanak, ám ebből akár RTX 3070-eset is választhatunk, miközben a Thunderbolt 4, az SD Express 7.0, az NVMe SSD RAID mind elérhetők maradnak.

ZenBook 14X OLED

A ZenBookot sem kerülte el a frissítés, így 2021-es tulajdonsággal ruházták fel a mérnökök. Ez természetesen OLED panelt jelent, ráadásul 16:10-es képaránnyal és akár 4K-felbontással, miközben a HDR-t is megkapjuk. Az ErgoLift zsanéros, normál modell mellett Flip változat is készül (360 fokos zsanér), választhatsz AMD és Intel CPU-s változatot is, és nem maradt le az egyesek által szemfényvesztésnek, mások által hasznos extrának tartott ScreenPad sem (amikor a touchpad maga is egy önálló kijelző). Bár nem ZenBook, itt szeretnénk azt is megemlíteni, hogy ehhez hasonló ráncfelvarrást, illetve modernizálást kap az ExpertBook B5-ös család is, ami kifejezetten az üzleti célú felhasználást helyezi előtérbe.

És a meglepetés: VivoBook Pro és Pro X

Amikor egy cég az alkotókat célozza gépeivel, hajlamos rögtön a milliós magasságokba ugrani vételár tekintetében. Nos, a kellemes meglepetésünk az, hogy az Asus a VivoBook-családban is készített kifejezetten tartalomgyártók igényeihez szabott modelleket, 14, 15 és 16 colos változatokban is. Miután az Asus a zászlajára tűzte az OLED-et és a 4K-s felbontást, nem túl meglepő, hogy a VivoBookban is megjelenik a prémium kijelzőpanel, sőt, a Core i7 és az AMD Ryzen 5000H-szériás CPU-k is. A GPU maximáisan RTX 3050 Ti lehet, az "X"-nélküli gépeknél pedig a WQHD és FHD OLED panelek is elérhetők, ha szereted a barátságosabb árcédulákat.

Alkotókról lévén szó, a VivoBookok sem maradt ki az Asus Dialból, ám itt digitális, a touchpadba integrált megoldást találsz. Ez nem olyan kellemesen használható, mint egy fizikai tekerőgomb, ám szoftveres funkcionalitását tekintve megegyezik a nagyobb gépek tudásával.

Kiegészítők minden mennyiségben

A rivaldafényben természetesen a notebookok voltak, de emellett még rengeteg újdonságot dobott be a köztudatba az Asus. A ProArt egér (ami természetesen görgős) mellett a mi egyik azonnali kedvencünk a 13,3"-os OLED panellel szerelt hordozható ZenScreen, a szintén OLED-paneles ProArt PA32DC monitor, valamint a 30 colos, ívelt TUF gaming monitor, ami a bejelentés kakukktojása, ám azért lehet izgalmas, mert egyrészt egyedi a mérete, másrészt 200 Hz-es adaptív képfrissítésre is képes.

A végére már csupán egyetlen ismeretlen tényező maradt a gépekkel és kiegészítőkkel kapcsolatban, mégpedig az árak. Nos, ezekkel nem tudunk szolgálni, ugyanis az újdonságok még egy ideig nem érkeznek meg a hazai szaküzletek polcaira. Addig viszont együtt drukkolhatunk, hogy a borzalmas chiphiány és gyártási gondok enyhülnek, így az árak sem lesznek szédítően magasak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.