Hirdetés

Teljesen leállíthatja a tükörreflexes fényképezőgépek fejlesztését a Nikon



|

A MILC technológia térhódításával a Nikon is feladhatja a DSLR kamerák támogatását.

Hirdetés

Sokáig tartotta magát az alapvetés, hogy aki egy kicsit is komolyabb fényképezőgépre vágyik, annak a digitális tükörreflexes kategóriában (digital single-lens reflex, DSLR) kell keresgélnie, a kisebb és könnyebb tükör nélküli MILC (mirrorless interchangeable-lens cameras, MILC) rendszerek fejlődésével viszont megdőlt ez a dogma.

A piacvezető Canon ezért már tavaly bejelentette, hogy az EOS-1D X Mark III lesz az utolsó DSLR csúcsgépe, egy friss jelentés szerint pedig most a másik japán óriás, a Nikon is kihátrál a tükörreflexes modellek mögül.

Hirdetés

A Nikkei Asia szerint a több mint 100 éves múltra visszatekintő vállalat a továbbiakban inkább a tükör nélküli megoldásai fejlesztésére fog koncentrálni, a DSLR kategóriára irányuló fejlesztéseit pedig teljesen befagyasztja. Ezzel viszont még nem tűnnek el a boltokból a tükörreflexes Nikonok, a meglévő modelleket ugyanis továbbra is megvásárolhatjuk majd. Kivételt képez ez alól a két belépő szintű masina, a D3500 és a D5600, miután ezeket a múlt hónapban utód nélkül kivezették a piacról.

Habár a jelentés még nem nyert hivatalos megerősítést, egyáltalán nem lenne meglepő, ha a Nikon valóban átnyergelne a MILC kategóriára, hiszen a cég már a 2020-as D6 óta nem állt elő új DSLR fényképezőgéppel. A változás ugyanakkor történelminek mondható, hiszen a Nikon épp az 1959 óta forgalmazott tükörreflexes megoldásai révén vált ikonikussá, amelyek nagy népszerűségnek örvendtek a profi fotósok és a média munkatársai körében. A márkát a filmek kellékesei is nagyon kedvelték, a Nikon termékek olyan klasszikusokban bukkantak fel, mint a Nagyítás, az Apokalipszis most vagy a Tűzvonalban.

Az okostelefonok fejlődése ugyanakkor komoly kihívás elé állította az összes kamerás céget. A mobilok egyre sokoldalúbbá váló szenzorai gyakorlatilag lenullázták az olcsóbb fényképezőgépek forgalmát, a tükör nélküli profi masinák iránti kereslet viszont tavaly már 31%-kal nőtt, míg a tükörreflexesekből 6%-kal kevesebbet sikerült eladni a kamerás termékek japán gyártóit képviselő szervezet szerint.

A Nikon még ezzel együtt is több mint 400 ezer DSLR kamerát szállított le tavaly, ám a kategória már csak 33%-os szeletet hasít ki a cég képalkotáshoz kapcsolódó bevételeiből, míg a tükör nélküli kamerák 50% feletti részesedésnél járnak.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.