Hirdetés

Tényleg jó ötlet, hogy mindenhez ugyanolyan töltőkábel legyen?



|

Az új EU-s szabály előírja, hogy 2026-ig minden eszközt USB-C-csatlakozóval kell ellátni. Érdemes már most felkészülnöd arra, hogy ezt az egyetlen csatlakozótípust - legyen szó tápegységről vagy vezetékről - fogod majd használni eszközeid feltöltésére. Vagy mégsem?

Hirdetés

Többféle töltővel rendelkezünk, hiszen jelenleg csak így tudjuk működésre bírni eszközeinket. Ennek oka, hogy sok termék - például az Apple telefonok és a Microsoft Surface számítógépek - egyedi csatlakozójú vezetékekkel üzemelnek. Hamarosan azonban ez már nem így lesz. Nemrég ugyanis az Európai Unió bejelentette, hogy 2024-ig minden új hordozható eszköz, például az okostelefonok, fülhallgatók és vezeték nélküli billentyűzetek esetében egységes töltőt kell alkalmazni. Két évvel később ugyanezek a szabályok vonatkoznak majd az új laptopokra is.

Ha ez az előírás teljes mértékben életbe lép, az elektronikus kütyük felhasználóinak Európa-szerte csak egy töltőkábelre lesz szükségük a készülékeik áramellátásához, ami amellett, hogy sokkal kényelmesebb, tovább csökkenti az e-hulladék mennyiségét is. Gondoljunk csak bele, egy átlagos almás felhasználónak legalább három vagy talán még több vezetékre van szüksége, tekintve, hogy az iPhone Lightning-kábelt, az iPad USB Type-C-kábelt, a legújabb MacBook Air már MagSafe-kábelt használ.

Hirdetés

Ez nem jelenti majd azt, hogy mindenkinek el kell dobnia a különböző fejlesztésű csatlakozókat használó eszközeit, hiszen az adapterek jó szolgálatot tesznek a kompatibilitási problémák mérséklésében.

A változás a legtöbb okostelefon-gyártónak talán nem jelent olyan nagy gondot, de az Apple nincs ilyen jó helyzetben, emiatt nem lenne meglepő, ha gyorsan áttérne a vezeték nélküli töltési technológiára minden tekintetben.

A hosszú történet vége az, hogy függetlenül attól, hol élsz, a következő években vásárolt készülékek többsége valószínűleg tartalmazni fog egy USB-C néven ismert töltőportot. Az átállás sokak számára frusztráló lesz, és bár a törvényt egész Európában fogják alkalmazni, a fogyasztókra világszerte hatással lehet. Főként azért, mert a technológiai cégeknek valószínűleg költséges lesz a csak európai országok számára eltérő töltési technológiával rendelkező termékeket gyártani.

Íme a PC World és GameStar szerkesztőinek véleménye a témáról: 

Erdős Márton, főszerkesztő, PC World

Bár nem vagyok híve az erőszakos uniformizálásnak az életben, ha csatlakozóról, PC-szabványról van szó, ez jó irány is lehet. Ugyanakkor a Type-C (vagy USB-C) szabvány a csatlakozó fizikai paramétereit írja le, azzal csak nagyon kevés gyártó törődik, hogy megadja, milyen vezérlőchip van a port mögött. A Type-C-csatlakozó lehet szimpla töltőport, USB 2.0 szabványú adatcsatlakozás vagy akár USB4 és Thunderbolt 4 is, méghozzá alt. mód-támogatással, ahol egyetlen kábelen mehet a töltés, a videó, a hang és az adat - egyszerre. A jelenlegi kezdeményezést túl sokáig készítette elő az EU, a megvalósítással is lehetnek gondok, ám itt nem a mobilokra gondolok, amelyek körében az Apple-t leszámítva már a Type-C dominál, hanem a notebookokra, amelyeken szerintem fontosabb - és egyben nehezebb - ez a fajta egységesítés. Szerencsére több gyártó sem a nulláról kezdi az "átállást", én például már két éve vásároltam egy olyan, miniatűr és pillekönnyű GaN-töltőt, amely képes gyorstölteni mobilomat, fülhallgatómat és notebookomat is.

Én a hivatalosnál gyorsabb átállásnak jobban örülnék, hiszen technológiailag minden adott, utána pedig következhet a vezeték nélküli töltés szabványosítása.

Andersen Dávid, főszerkesztő, Zöld Pálya

Éljen soká a C-kábel! A hajam kihullik attól, hogy dobhatom ki/ajándékozhatom el az egyébként teljesen hibátlanul és megfelelően működő power bankeket, amiért ezeken ilyen lyuk még nincs, vagy amikor lemerülőfélben van a telefonom, az iPhone-os ismerőseim pedig csak szánakozva néznek rám. Szerintem ember nincs a világon, akinek jó, hogy ennyiféle töltővel működnek az eszközök, és bár éljen a sokszínűség, ami a csatlakozókat illeti, ott a szigorú uniformizálásra szavaznék. A zöld technológiai életmódoldalon, a zoldpalya.hu-n megjelenő autótesztekben szereplő személygépkocsik többségében is van ma már a sima USB- mellett Type-C-csatlakozó a telefonok töltéséhez, így ebben az esetben is a hajára kenheti a kedves júzer a microUSB-t meg az iPhone-töltőt. Természetesen, a legjobb az lenne, ha már mindent lehetne vezeték nélkül tölteni, de amíg eljutunk odáig, hogy ez a technológia is elterjedjen, nagyon örülnék annak, ha csak Type-C lenne mindenhol.

Horváth Péter, lapigazgató, Project029 Magyarország Szolgáltató Kft.

Mindig is ódzkodtam a túlzottan egyedi hardveres megoldásoktól, a zárt ökoszisztémáktól, sok vitám is volt emiatt büszke Apple-tulajdonos kollégákkal, így értelemszerűen örülök annak, hogy egységesített töltőszabvány érkezik; már az sem elképzelhetetlen, hogy Amerikába is. Az Egyesült Államok kereskedelmi minisztere, Gina Raimondo ugyanis megkereste a Kereskedelmi Minisztériumot arra hívva fel a figyelmet, hogy az Apple Lightning csatlakozója csak frusztráció a vásárlóknak, kivezetésével pedig rengeteg, feleslegesen termelt elektromos hulladéktól szabadulhatnánk meg.

Ha már egységesen elhagyják a gyártók a töltőket, ez a lépés adná magát, aztán remélhetőleg tényleg jön a kényelmes vezeték nélküli töltés korszaka; abban talán mind egyetérthetünk, hogy ez oldaná meg a problémák jelentős részét, legyen szó környezettudatosságról vagy felhasználói kényelemről.

Erdei Patrik, főszerkesztő-helyettes, GameStar

Nem mondanám, hogy pokollá teszi az életem, hogy háromféle kábelt kell használnom (USB-C, Lightning és a powerbank töltéséhez microUSB), de nyilván mindig az nincs nálam, ami épp kellene. Az Apple termékek elkötelezett híveként nagyon boldoggá tenne, ha minden vezeték mindkét vége USB-C-s volna: van egy M1-es iMacem, rajta egyetlen 3,5 mm-es jack- és négy USB-C-csatlakozóval, továbbá egy MacBookom ugyanilyen lyukakkal, viszont ehhez képest szinte minden kábelemet csak átalakítóval tudom a géphez csatlakoztatni, mert legalább az egyik végük még USB-A-s (tudom, az én hibám, miért nem frissítettem egyéb eszközeimet az elmúlt négy évben…). Az átlagfelhasználóknak is az volna a legjobb, ha nem kellene az elektronikai üzletek sorai között percekig töprengeniük, hogy melyik vezetéket vegyék le, csak felmarkolnák a Kábel típusú kábelt, és már mehetnének is a kassza felé. Hiszek azért egy olyan jövőben, amiben a vezeték nélküli töltés és csatlakoztatás fölöslegessé teszi ezt a kérdést, de utazásokra még mindig szívesebben viszek kábelt, mint a Qi-chargert, és egyelőre a töltési sebesség is a klasszikus megoldások mellett szól.

Ha érdekesnek találtad a cikket, akkor vedd meg a 2022/07-es PC World magazint, abban ugyanis még több ilyet találsz, ráadásul ajándékba jár hozzá néhány értékes szoftver és egy PC-s játék is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.