Hirdetés

Tényleg kevésbé káros az egészségünkre az e-cigarettázás?



|

Megvizsgálták, hogy mi igaz abból, miszerint egészségesebb a hagyományos dohányzásnál, illetve segítséget nyújt a leszokáshoz.

Hirdetés

Az utóbbi években egyre nagyobb teret hódítanak a különböző e-cigaretták, amelyeket azzal népszerűsítenek a kereskedők és az iparági lobbisták, hogy jóval kevesebb egészségre káros anyagot tartalmaznak, mint a hagyományos, füstszűrős dohányrudak. Az ausztrál egészségügyi minisztérium felkérésére készült kutatás azonban arra jutott, hogy az e-cigizéssel, vagy "vapinggel" járó kockázatok még így is messze felülmúlják az esetleges előnyöket, és azt a gyakran hangoztatott állítást sem sikerült bizonyítania, hogy az ilyen eszközök segíthetnek a leszokásban.

A vizsgálatot az Ausztrál Nemzeti Egyetem végezte el, az eredményeket összefoglaló tanulmány szerint pedig klinikai bizonyítékok támasztják alá, hogy az e-cigaretták használata akut (rövid távú) tüdőkárosodáshoz, mérgezéshez, égési sérülésekhez, görcsökhöz és függőséghez vezethet, enyhébb hatásként pedig a torokirritációt és a hányingert is megemlítik a kutatók. Az e-cigi továbbá abban a tekintetben is hasonlít a hagyományos "ősére", hogy a passzív dohányosokra is veszélyes lehet, mivel szálló részecskékkel teríti be a levegőt.

Hirdetés

Ami pedig a leszokásban való segítséget illeti, a marketing úgy szól, hogy a kevésbé káros e-cigi egy remek köztes állomás lehet a függőség végső leküzdéséhez, ám a vizsgálat ezt is kétségbe vonja. A kutatók ugyan találtak némi korlátozott bizonyítékot rá, hogy egyes esetekben az e-cigaretta valóban segített a leszokásban, de  arra jutottak, hogy ugyanilyen valószínűséggel csábítja vissza a már leszokottakat is, akik végül ismét a dohány füstölésénél kötnek ki. Azok az emberek, akik soha nem dohányoztak, vagy éppen nem dohányoznak, háromszor nagyobb valószínűséggel kezdenek bele, ha e-cigarettát használnak, mint azok, akik soha nem nyúltak ilyen eszközhöz. 

A tanulmány végső soron azt javasolja, hogy kizárólag a leszoktatásban képzett egészségügyi szakemberek írhassanak fel e-cigarettát, mivel minden ezen túlmenő használat súlyos kockázatokkal jár, bármiféle előny nélkül. Az ausztrál adatok szerint egyébként az e-cigi leginkább a 18-24 éves korosztályban hódít, akik körében 2016 és 2019 között 6,9%-kal (19,2%-ról 26,1%-ra) ugrott meg a felhasználók aránya, míg a második helyen a 14-17 évesek állnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.