Hirdetés

Tényleg kihalt az optikai adattárolás?



|

Vajon van még értelme optikai meghajtót tartani? Mutatjuk, miért nem árt, ha neked is van DVD-íród.

Hirdetés

Szép hosszú listát lehetne összeállítani azon komponensekből és eszközökből, amelyek ma már teljesen feleslegesek egy átlagos felhasználó számára. Nem őrülnek már meg az emberek egy MP3-lejátszó láttán, nem kapkodják el a polcokról a kompakt fényképezőgépeket és a nyomtatók sem számítanak a Black Friday akciók sztárjának. Sokan úgy gondolják, hogy az optikai meghajtók, CD-, DVD-, és Blu-ray-írók is ebbe a csoportba tartoznak, a felhőtárhelyek és nagy kapacitású, olcsó és gyors SSD-k világában semmi keresnivalója egy nehézkesen használható, lassú adatátvitelű, külső behatásokra érzékeny adattárolónak. Pedig a PC-k világában igenis lehet még hasznos feladatot találni az optikai adattárolásnak.

Túl nagy, túl lassú, túl drága

Legyen szó akár asztali, akár hordozható PC-ről, ma már nemhogy nem találsz a piacon gyárilag optikai meghajtóval szerelt modelleket, de még helyet sem alakítottak ki 5,25"-os egységnek. Asztali PC-knél erre még lenne is hely, ám a manapság szokványos dizájn szerint itt már inkább a vízhűtés radiátorának, kábeleknek van kialakítva a hely. A notebookoknál még előrehaladottabb a helyzet, a 10-16 mm vastag készülékházakban nincsen 12 cm átmérőnyi és kb. 1,5 cm vastag hely, ezt a hűtőrendszer és az akkumulátor foglalják el.

A megoldás így az USB-n csatlakozó, külső házakba szerelt optikai meghajtó, amelynek használata kényelmes: a tápellátás és adatátvitel is megoldható egyetlen kábelen. További előny, hogy az ilyen egységet csak akkor kell magaddal vinned, ha tényleg szükséged van rá, sőt a kompatibilitás miatt sem kell aggódnod, mert bármelyik PC és operációs rendszer felismeri és kezeli.

Hirdetés

Persze még ez a kényelmes megoldás sem terelheti el a figyelmet a CD/DVD/BD-s adattárolás többi problémájáról. Ilyen a nagy méret, a lassú adatátvitel és a sérülékenység. Ha azonban helyén kezeljük az optikai adattárolást, néhány előnye miatt érdemes lehet mégis foglalkozni vele.

Zsarolóvírusok 1000 évre kizárva

Ha megfelelően tároljuk a minőségi optikai lemezt, akkor nagyon-nagyon sokáig képes megőrizni a rajta tárolt adatot. Ugyan a kapacitás nem kimondottan nagy, ám az igazán fontos képek, videók számára elegendő lehet néhány DVD vagy Blu-ray lemez. Ha szeretnéd, hogy ezen adatok nagyon-nagyon sokáig fennmaradjanak, speciális optikai lemezt is választhatsz. Ez az M-Disc, aminél a gyártó azt ígéri, akár 1332 évig is megőrzi a lemezen tárolt adatokat a technológia. Ez igen csábító tulajdonság és nem az egyetlen a pozitívumok sorában. Az M-Disc-en az ISO/IEC 10995 teszteket végezték el, amelynek az eredménye az 1332 éves adatmegőrzés. A teszt azt is kimutatta, hogy a lemezek mindössze 5%-án volt megfigyelhető részleges adatvesztés 667 év elteltével.

M-Disc technológiánál egyrészt figyelni kell arra, hogy az íróegység támogassa ezt a szabványt, másrészt ilyen lemezt kell vásárolni. Nem túl sok kereskedő kínál M-Discet, ráadásul ha mégis találsz, készülj fel rá, hogy ára sem a filléres kategóriába esik. Egy M-Disc Blu-ray lemez, amely 25 GB adat tárolására alkalmas, nagyjából 3-5 ezer forintba kerül, de szabvány szerint 100 GB-os kapacitással is beszerezhető ilyen. Ha szeretnéd, hogy pótolhatatlan dokumentumaid, képeid és videóid nagyon sokáig fennmaradjanak, ráadásul még a zsarolóvírusoknak se eshessenek áldozatul, akkor érdemes az M-Disc technológiát komolyan megfontolni.

Játékok lemezen?

Bármilyen furcsa is, bármennyire is tűnik úgy, hogy egy ilyen törekvés teljesen elvetélt, hiszen szembe megy a trendekkel, van lehetőséged arra, hogy PC-s játékaidat optikai lemezre archiváld. A bonyolult másolásvédelmek, az online játékáruházak világában van még egy olyan forrás, ahol be tudsz szerezni DRM-mentes játékokat. Ez a GOG, vagyis Good Old Games, ahol a megvásárolt játékokat letöltheted telepíthető verzióban is. Innen pedig már csupán egy lépés, hogy kiírd ezeket lemezre, legyen az DVD, vagy BD, és amikor sok-sok év múlva elkap a retróláz, csak előkeresed optikai lemezedet, na meg retró-PC-det és telepítheted kedvenc régi játékaidat. Ha felkeltette figyelmedet ez a lehetőség, töltsd le a GOG Galaxy klienst, majd itt tudod megvásárolni kiszemelt alkotásokat. Ezt követően válts a játék Extra lapjára, ahol leszedheted a játék telepítőfájlját és az időközben kiadott javításokat is.

Ne a legolcsóbbra szavazz!

5 ezer forinttól is lehet már külső, USB-s DVD-írót kapni, amely kompatibilis mindenféle CD- és DVD-szabvánnyal, ám ezek a modellek többnyire névtelen példányok. Érdemes inkább a 10-15 ezer forint közötti külső DVD-írók közül válogatni, amelyek minőségi, gyors és megbízható optikai meghajtók. A gyártók azt is feltüntetik, hogy az adott modell kompatibilis-e az M-Disc technológiával. Ehhez érdemes ragaszkodni (olvasás és írás egyaránt), így csak rajtad áll, hogy hagyományos lemezre, vagy M-Discre mented pótolhatatlan fájljaidat, hogy aztán akár 1000 évig is fennmaradjanak munkáid, emlékeid. Ha kifejezetten a hosszútávú adatmentés az elsődleges cél, inkább lépj túl a DVD-k világán és a Blu-ray-írókat fontold meg. Az USB-s változatok 40 ezer forintnál indulnak és szinte minden, ma használatos optikai lemezt írnak és olvasnak.

Te min tárolod pótolhatatlan adataidat?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.