Hirdetés

Tényleg kihaltak a kis méretű mobilok?



|

A kis telefonok halottak. Bármennyire is szomorú kimondani, rendkívül valószínűtlen, hogy belátható időn belül megjelenik egy kis méretű zászlóshajó telefon. Nézzük meg, hogyan jutottunk idáig.

Hirdetés

Jelentősen nagyobbak lettek az okostelefonok mind az Android, mind az iOS táborában az elmúlt évtizedben. Eredetileg azok számára készültek speciális telefonok, akik nagyobb képernyőt kerestek. 2015-ben például a zászlóshajó Galaxy S6 5,1 hüvelykes kijelzővel rendelkezett.

Eközben a Galaxy Note 5 nagyobb, 5,7 hüvelykes képernyővel rendelkezett. A Samsung piacra dobta a Galaxy S6+-t is, amely 5,5 hüvelykkel kicsit enyhítette a különbséget. Ez az Apple oldalán is tükröződött: az ugyanebben az évben megjelent iPhone 6s 4,7 hüvelykes alapmodellje, az iPhone 6s Plus viszont már 5,5 hüvelykes kijelzőt kínált.

De ugorjunk gyorsan 2022-be: a Samsung világában a Galaxy S22 sorozat magába olvasztotta a Note sorozatot, a legkisebb Galaxy S22 6,1 hüvelykes, a Galaxy S22 Ultra viszont 6,8 hüvelykes. Az Apple iPhone 13 Pro nagyjából ugyanez, 6,1 és 6,7 colos kijelzővel.

Hirdetés

Miért a hatalmas méretnövekedés? Ennek néhány kulcsfontosságú oka van. Egyik a keretek elleni háború, amely megnövelte a képernyő számára rendelkezésre álló helyet. A nagyobb képernyő-test arány nagyobb képernyőméretet jelent kisebb méretben, de ez nem akadályozta meg a telefonok fizikai növekedését. Ha korábbi példáinkat nézzük, a 2022-es Galaxy S22 Ultra több mint 10 mm-rel magasabb, mint a Galaxy Note 5, és minden más dimenzióban is valamivel nagyobb.

A másik fő oka annak, hogy miért nehezebb kisebbeket találni, az az 5G.

A mobilkapcsolat következő generációja nagy dolog, és különösen az amerikai szolgáltatók tették ezt abszolút követelménnyé. Az 5G hardver azonban helyet igényel - különösen az mmWave antennák számára -, ami a zászlóshajószintű okostelefonok elvárt része.

És végül ott van az akkumulátor élettartama. Ez az egyik legnagyobb tényező, amelyet az emberek figyelembe vesznek, amikor okostelefont vásárolnak, és egyszerű tény, hogy a legtöbb esetben a nagyobb képernyővel rendelkező telefonokban nagyobb akkumulátorok férnek el, és így tovább bírják üzemidővel. Vannak kivételek a szabály alól, mint például a Pixel 6 Pro, de a legtöbb esetben egy nagy telefon nyújtja a legjobb akkumulátoros üzemidőt.

De igazából az a lényeg, hogy a piacot egyszerűen nem érdeklik a kis telefonok. Az emberek túlnyomó többsége ezen a ponton egyszerűen csak nagyobb képernyőt akar. Van azonban egy kivétel ez alól a szabály alól: az összecsukható telefonok sok olyan kihívásra adhatnak választ, amelyekkel egy tipikus kis telefon szembesülne.

Íme a PC World és GameStar szerkesztőinek véleménye a témáról: 

Berze András, újságíró

Okostelefont egyre kevésbé a telefonálás képessége miatt, sokkal inkább tartalomfogyasztási szempontokat szem előtt tartva választ az ember. A mobilra optimalizált YouTube shortok napi tizenöt milliárd kattintást hoznak az oldalnak, az összes nézési időnek pedig több mint 60 százalékáért felelősek a telefonok. Nem véletlen, hogy a legtöbb nagy tartalomgyártó már mobilra optimalizál - például a képarány tekintetében. A YouTube-os videók és a twitches élő adások mellett immár nemcsak a fiatalok, hanem az idősebb generáció körében is elképesztően népszerű a mobil gaming: a Candy Crushtól a PUBG Mobile-ig rengeteg különböző címmel játszunk nap mint nap, ezek élvezetéhez pedig egyszerűen szükség van a nagy(obb) kijelzőre. Aki szórakozáshoz keres mobilt, az azért, aki kifejezetten produktivitáshoz, az pedig azért választ nagy kijelzőt. Egyszerűen ez az irány, amit a többi gyártó mellett az Apple is belátott.

Az ideális képátló jelenleg 6,5-7" között van, és egyelőre úgy tűnik, ezen csak az összehajtható modellek fognak majd változtatni.

Erdős Márton, PC World főszerkesztő

Amennyiben az első okostelefonokat vesszük alapul a maguk 3,2-3,5 colos képátlójukkal, kijelenthetjük, hogy az átlagos kijelzőméret nem egészen 15 év alatt megduplázódott. Zsebeink, táskáink viszont nem nőttek meg, így kell megoldani, hogy szinte mindig velünk legyen mobilunk. Mégsem tudom teljesen elítélni ezt a trendet, hiszen ma már sokkal több és fontosabb feladatot látnak el az okostelefonok mindenki életében. Azt azonban igenis hiányolom, hogy a gyártók nem kínálnak alternatívát azok számára, akiknek az 5,8-6"-os képátló nagynak számít. Akadnak ugyan kisebb kijelzővel szerelt mobilok, ám ezek a kínálat két végén helyezkednek el: vagy az abszolút belépőszinten, vagy a csúcsligában. Márpedig a felhasználók döntő többsége az észszerű középkategóriából választ, és bizony több olyan ismerősöm is van, akik már leváltanák korosodó okostelefonjukat, ha ebben a szegmensben találnának kicsi, könnyű és kompakt mobilt. Erre még évekig nem nyújtanak megoldást a drága, összehajtható modellek sem, és sajnos az eladási adatok azt mutatják, a legtöbb felhasználó elfogadta, hogy 2022-ben egy mobil legalább 6-6,5 colos kijelzővel rendelkezik.

Gyepes Máté, újságíró

Az a helyzet, hogy ha egy kérdéssel maga az Apple is elkezd foglalkozni, akkor ott nemcsak felhasználói vágyak, igények vannak, hanem üzleti lehetőség is. Azonban, ahogy azt már láthattuk korábban, néha a cupertinói cég is tévedhet; az iPhone mini készülékcsalád mindössze két iterációt ért meg, a 14-es generációtól kezdve nem várható kis méretű variáns. Ez akkor indok egy óriási "Igen, kihaltak, senkinek nem kellenek." válaszra? Nem egészen, hiszen még bőven vannak olyanok, akik ott voltak a mobiltelefonos éra startjánál, és nem merültek el teljesen a nagy kijelzők okozta mámorban. Viszont nekik is szükségük van a nagy akkumulátorra, amit viszont képtelenség kis készülékházba tenni. Sakk-matt, most akkor mi legyen az irány? A vágy ott van, de a realitás mégsem ez. Akik viszont hajthatatlanok, próbáljanak hajtogatni, a kinyitható készülékek egyik bájos tulajdonsága ugyanis az, hogy összecsukva egy átlagos tenyérben is kellemesen elférnek. Igaz, a funkcionalitás lecsökken, még a Fold telefonok külső kijelzője sem "elég nagy" ahhoz, hogy gyorsan gépelhessen a felhasználó.

Szóval ideje talán elengedni ezt a témát, a mobiltelefon "okossági" alapreceptjének része a nagy kijelző.

Higyed Gábor, PC World szerkesztő

Még mindig emlékszem, mennyire menőnek éreztem magam, amikor megvettem a Siemens S55-ömet; bármilyen társaságba is mentem, mindig nekem volt a legkisebb telefonom. Akkor még a kicsit kereste mindenki, hisz' a mobilt csak telefonálásra és SMS-ezésre használtuk. A YouTube, az Instagram és a Facebook még a kanyarban sem voltak - sem a telefonok, sem a mobilhálózat nem bírta volna el az általuk generált hatalmas adatmennyiséget. Húsz év alatt azonban gyökeresen megváltozott a világ, a telefon ma már elsősorban nem kommunikációs eszköz, hanem egy olyan kütyü, amivel az idő nagy részében tartalmat fogyasztunk. Ehhez pedig kétségtelenül kell a nagy kijelző; úgyhogy igen, szerintem a kicsi (okos)telefonoknak befellegzett. Persze tegyük hozzá gyorsan azt is, hogy a keret nélküli kialakításból adódóan a telefonok ma 6-6,5 colos kijelzővel sem vállalhatatlanul nagyok, ráadásul igény is van a nagy kijelzőre, mert telefoncsere alkalmával nyilván senki sem szeret visszalépni. (Egyébként a múltkor akadt a kezembe a HTC Desire, korának csúcsmodellje, és mai fejjel nem is értem, hogyan tudott elférni minden azon az aprócska, 3,7 colos kijelzőn.)

Ha tetszett a cikk, akkor vedd meg a 2022/06-os PC World magazint, abban ugyanis még több ilyet találsz, ráadásul ajándékba jár hozzá néhány értékes szoftver és egy PC-s játék is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.