Hirdetés

Tényleg nem lehet 381x381 km-nél nagyobb PDF-et készíteni?



|

Egy programozó utánajárt egy közismert legendának a PDF formátum kapcsán.

Hirdetés

A Portable Document Format, vagyis a PDF tavaly nyáron ünnepelte a 30. születésnapját, s habár időközben mindkét atyja elhunyt, a platformfüggetlen dokumentumkezelésre szolgáló digitális formátum még ma is megkerülhetetlennek számít.

A legtöbben a hétköznapok során valószínűleg a munka, esetleg hivatalos iratok vagy használati utasítások letöltésekor találkoznak a technológiával, és nem gondolkoznak el annak korlátain. Egy programozó azonban most megtette ezt, látványosan megdöntve egy évtizedek óta élő tévhitet.

Az egyébként hivatásos szoftverfejlesztőként tevékenykedő Alex Chan érdeklődését felkeltette az a legenda, mely szerint egy beépített korlátozás miatt nem lehet 381 x 381 km-nél, vagyis 145161 négyzetkilométernél nagyobb PDF lapot készíteni. A témának szentelt blogposztjában viszont egy egyszerű wikipédiás kereséssel hamar leleplezte, hogy ez a korlátozás nem magából a formátumból, hanem az Adobe Acrobat PDF-olvasó 7.0-s kiadásából ered.

Hirdetés

Ha pedig már itt tartott, mélyebbre ásott, és némi programozói varázslatot bevetve megpróbált egy minél nagyobb lapot létrehozni, kézi szerkesztéssel kerülve meg az Acrobat Reader kereteit. Az erőfeszítést pedig végül siker koronázta, a MediaBox kitétel módosításával ugyanis sikerült megalkotnia egy PDF-et, ami még az univerzum méretét is túlszárnyalva körülbelül 37 billió négyzetfényévnyi területen terpeszkedik.

A trükk lényege, hogy az Acrobat Reader ugyan valóban nem ismeri fel a 145161 négyzetméteres limit fölé eső részt, de a macOS beépített Megtekintő (Preview) alkalmazása nem akad fenn ezen az apró részleten. Akit érdekel a végeredmény, ide kattintva le is töltheti, de előre szólunk, hogy csak egy bazi nagy üres oldalt fog az URL túlsó végén találni. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.