Hirdetés

Tervezett elavulás? Szoftveresen tehette tönkre a saját mozdonyait egy gyártó



|

Hackerek szerint szándékos manipuláció áll a vonatok rejtélyes meghibásodása mögött.

Hirdetés

Mindannyian hallhattunk már a tervezett elavulás elméletéről, melynek lényege, hogy a gyártók szándékosan építenek be bizonyos gyengepontokat a termékeikbe, ezzel biztosítva, hogy egy idő után mindenképp újat vásároljunk, vagy legalább jelentős összegeket költsünk el a javításukra, nyilván a hivatalos szervizben.

Most egy vonatgyártót vádoltak meg azzal, hogy szoftveres úton tette tönkre a saját mozdonyait.

Ahogy a helyi média a nyomán a Gizmodo is beszámolt róla, a vád a lengyel Newagot érte, amely különféle vasúti járművek gyártásával és karbantartásával foglalkozik. A közel 150 éves múltra visszatekintő cég mozdonyai az utóbbi hónapokban több szolgáltatónál is rejtélyes meghibásodásokat produkáltak, az egyik károsult pedig végül egy lengyel hackercsoportot, a Dragon Sectort kérte fel a jelenség kivizsgálására.

Hirdetés

A csapat úgy találta, hogy a hibát a Newag szándékos szoftveres machinációja okozhatta, ami azt volt hivatott biztosítani, hogy a mozdonyokat ne lehessen független műhelyekben javítani.

"Ma már biztosak vagyunk benne, hogy ez egy szándékos akció volt a Newag részéről. Gyártói beavatkozást fedeztünk fel a szoftverben, ami kényszerű meghibásodásokhoz és a vonatok leállásához vezetett."

- nyilatkozta a Dragon Sector egyik tagja, Michał Kowalczyk. A szoftveres akadály elhárításával a hackereknek sikerült is helyrehozniuk a meghibásodott mozdonyokat, a Newag azonban visszautasítja a vádat, és a hírneve megsértése miatt perrel fenyegeti a csoportot. A vonatgyártó egyben felszólította a partnereit a szoftveresen megjavított járművek azonnali leállítására, mivel a cég szerint ezek meg lettek "hackelve", ezért nem biztonságos a további üzemeltetésük.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.