Hirdetés

Ne dőlj be a legújabb átverésnek, nem ad több tízezres kupont a Tesco



|

Gyakran próbálkoznak webes rosszakarók különféle játéknak vagy nyereménynek álcázott átverésekkel, most a Tesco nevében terjed egy adathalász scam.

Hirdetés

Remélhetőleg már senkit nem lehet átverni azzal, hogy az afrikai Felső-Bugumbunya elüldözött hercege kis anyagi segítséget kér birodalma visszahódításához, hogy aztán arannyal és elefántcsonttal fizesse vissza a kölcsönt kamatostul. Az internet hőskorának egyik jellegzetes csalása ebben a formában már nem igazán jellemző, de egy csomóan próbálkoznak hasonlóval a közösségi oldalakon.

Hirdetés

A Facebookon és egyéb helyeken megjelenő postok lényege általában annyi, hogy XYZ cég különleges ajádéksorsolást tart, oszd meg te is ezt a bejegyzést, esetleg jelölj meg benne bizonyos számú ismerőst, és akkor te is esélyes lehetsz egy új iPhone-ra, egy hibrid autóra, vagy egy egzotikus utazásra.

Természetesen az ilyen ajánlatok egyike sem valós, és általában szimpla adatgyűjtés áll a háttérben, így próbálnak a felhasználókból olyan adatbázist építeni, akiknek aztán különféle spameket küldhetnek. Vannak azonban egyre kifinomultabb csalások, ilyen az is, amit a napokban a Tesco áruházlánc nevében kezdtek küldözgetni. Ez már nem szimpla megosztást kér, hanem egy álcázott weboldalra és azon egy játékra invitál.

Amikor rákattintasz a mások által megosztott hirdetésre, a hivatkozott weboldalon elindul egy "játék", amelyben három egyszerű kérdésre kell válaszolni, majd pedig kaptok egy kupont. Ezután elvileg nincs más dolgotok, mint ezt a kupont megosztani, hogy ezzel "érvényesítsétek". Ezzel csupán két probléma van. Egyrészt a kupon természetesen nem érvényes, semmi köze a valós áruházlánchoz, és ha ezzel mentek vásárolni, csúnya koppanás lesz a vége. Másrészt pedig a kupon megosztásával az app szépen lenyúlja az összes profiladatodat, hogy aztán mindenféle randaságra használhassák ezeket ismeretlenek. Értelemszerűen a hivatkozott tesco-hu.com oldal sem az áruházlánc eredeti weboldala, ez már eleve gyanús lehet.

Szóval ha lehet, egyrészt senki ne dőljön be az ál-Tesco sok ezres kuponjának, másrészt ha másnál láttok ilyesmit, gyorsan jelezzétek neki, hogy becsapás áldozata lett, ezért jobb, ha gyorsan leszedi a megosztást, aztán pedig villámgyorsan jelszót változtat Facebookon.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.