Hirdetés

Tesla Floodlight kültéri okoskamera teszt – totálisan kábelmentes biztonság



|

A Tesla kültéri kamerája mindent lát, bárhonnan elérhető, nem kér egyetlen kábelt sem és tölteni sem kell - soha! Ilyen egy abszolút wireless okoseszköz.

Hirdetés

Nagyjából 12-15 éve még kuriózum volt a biztonsági kamera lakossági felhasználása, inkább cégek, intézmények számára volt elérhető, ráadásul profi telepítőcsapat is kellett hozzá, a kezelőjét pedig be kellett tanítani a használatára. Mindezért cserébe analóg, jó esetben VGA-felbontású képet kaptál, ami sokszor a 24-30 fps-t sem érte el, már szürkületben fekete-fehérre váltott, a központi egység távoli elérése pedig nyaktörő mutatványnak bizonyult.

15 év azonban nagy idő az IT világában, így már 5 évvel ezelőtt eljutottunk oda, hogy 10-20 ezer forintokért lehet olyan biztonsági kamerát kapni, aminek felszerelése, beüzemelése és használata nem különösebben nehéz, bárki képes rá, csak egy mobiltelefon és egy applikáció szükséges hozzá (na és persze csavar+csavarhúzó a felszereléshez). A Tesla is kínál ilyen kamerákat, legújabb modellje azonban tovább megy ennél: elérhető áron totálisan kábelmentes biztonságot ígér kültéren is! Megnéztük, mi igaz ebből a csábító ígéretből.

Hirdetés

Füles kamera

Akár egy mókás robotkutya egy rajzfilmben - így lehet leírni a Tesla Floodlight (reflektoros) kültéri okoskamera (TSL-CAM-BF100) külsejét. A bullet-típusú, vagyis ovális alapú, hengeres kameraház hátuljából hajtható fel a két antenna, elöl pedig egymás alatt két "szem" figyel. Ezeket veszi körbe egy szürke keret, ami nagyon fontos szerepet tölt be, de erről majd később.

A bullet kamera felszerelése roppant egyszerű, a többi kameránál megszokott talpat kell a falra csavarokkal rögzíteni, majd egy megszorítható gömbcsuklóval beállítani a kívánt pozíciót. A készülékház kemény és fényes műanyag, az alsó mSD kártyahely és a vezérlőgombok pedig gumiborítást kaptak, így teljesen időjárásálló, IP65-ös besorolású az eszköz. Ugyanakkor nem dómkamera és nem is fémből készült, így a vandálbiztosság nem mondható el róla.

A mozgóképet egy 3 MP-es CMOS szenzor rögzíti 2304×1296 pixeles 2K-felbontással és 125 fokos látószöggel. Ezt az optikai szenzort egészíti ki egy PIR-érzékelő, vagyis egy infra, ami 0-24-ben figyel és azonnal felébreszti a kamerát, ha mozgást érzékel (ez beállítástól is függ). Amennyiben éjjel érzékel mozgást a kamera, a felvétel indításakor felkapcsolja a lencséket körbeölelő keretbe rejtett LED-reflektort, ami kb. 10 méteres távolságban egészen jól megvilágítja a területet a maga 800 lumenes fényerejével, ezáltal színes felvétel készülhet.

A felvételeket a kamera micro SD-kártyára rögzíti, az adatátvitel és távoli elérés pedig Wi-Fi-n történik. Ez Wi-Fi 4-es (2,4 GHz) szabványnak felel meg, ami erre a feladatra elegendő. A memóriakártya mellett felhőszolgáltatást is kínál a Tesla, ahová szintén elmenthetők a felvételek, valamint NVR-rel is összekapcsolható a kamera, ha profi rendszerben gondolkozol.

A tápellátáshoz szükséges kábelezést egy 9000 mAh-s akkumulátorral váltotta ki a Tesla, ami meglehetősen nagy kapacitásnak számít (ezért is meglepően nehéz a kamera). Gyári adatok szerint akár 90 napig is használható így az okoskamera, mielőtt fel kéne töltened. Ez történhet powerbankről vagy szimpla hálózati mobiltöltőről - a csatlakozásnál Type-C-t használt a cég.

A Type-C port védőkupakját külön is ki tudod nyitni
A Type-C port védőkupakját külön is ki tudod nyitni

Ennél viszont izgalmasabb és elegánsabb megoldás, ha a kamerához mindjárt egy Tesla napelem panelt is választasz, ami ráadásul nem is drága, mindössze 12 000 forint. Ez 5 Wattot képes leadni Type-C kimenetén, és ha már pár óra napsütést képes elkapni, 100%-ra tölti a kamerát. Vagyis ezáltal egy tökéletesen vezeték nélküli, soha le nem merülő biztonsági kamera boldog tulajdonosa lehetsz! A panelt a kamerától távolabb, akár 3 méterre is felszerelheted, ehhez minden szereléket megtalálsz a dobozában a megfelelő Type-C kábellel együtt.

A Tesla Floodlight kamera a megfigyelési funkciók mellett reflektorként is használható, továbbá a készítők nem felejtettek el mikrofont és hangszórót is integrálni a készülékbe, így kétirányú audiokapcsolatot is létesíthetsz.

A napelemmel örök üzemidőt érhetsz el - de persze cserébe egy Type-C kábelt el kell viselned
A napelemmel örök üzemidőt érhetsz el - de persze cserébe egy Type-C kábelt el kell viselned

Applikáció, és amiben van még hová fejlődni

Az okosotthon-rendszerek és -kiegészítők esetében már megtanulhattuk, hogy mit sem ér a nagyszerű hardver, ha a szoftveres vezérlés, a hiányos ökoszisztéma, a megbízhatatlan applikáció beárnyékolja használatát. A Tesla rendszere meglehetősen kiterjedt, a háztartási okoseszközöktől a légtisztítókon és okoselosztókon át a biztonsági kamerákig sokféle eszközt tudsz egyetlen appban összefogni és egyben kezelni. Az iOS-re és Androidra elérhető Tesla Smart applikációval már többször volt dolgunk különféle Tesla okoseszközök tesztje során.

A szoftvert folyamatosan fejleszti a gyártó, és ez például meglátszik az egyre jobb magyarításon (de azért még nem tökéletes), valamint fagyásról, megmagyarázhatatlan működésről sem tudunk beszámolni. A kamera hozzáadása otthoni rendszeredhez végtelenül egyszerű folyamat, pár pöccintés csupán, és máris készen vagy. Érdemes ezt még felszerelés előtt elvégezni, ahogy a micro SD kártyát is ekkor ajánlott behelyezni. Rögtön az aktiválást követően belefuthatsz a felhőalapú videotárolásba, ami azonban fizetős: a felvételek tárolási idejétől (14 vagy 30 nap) és a kamerák számától (1 vagy 3) függően évente 45-100 USD-nek megfelelő forintot kell fizetned, ami elég sok - még szerencse, hogy van más megoldás is. Például a mSD-kártya, ami sokkal olcsóbb és a körkörös rögzítést is ismeri, bár mivel ez a kamerába van helyezve, vandalizmus esetén a felvétel is megsemmisülhet. A NAS-ra, vagy NVR-re való rögzítés is opció lehet, ám ennek beállítása nem olyan egyszerű, némi utánajárásra lesz szükséged a központ típusának ismeretében.

A felhőtárhely nem olcsó és a jelenetautomatizálás terén még van hová fejlődni
A felhőtárhely nem olcsó és a jelenetautomatizálás terén még van hová fejlődni

A videó-jelfolyam kétféle minőségben streamelhető (SD és HD), valamint ezen a képernyőn látod az akkumulátor töltöttségét is (napelem esetén a folyamatos töltést). A kép alsó felében a legfontosabb vezérlőket, valamint egy előhívható gyorsmenüt találsz, ahol számos, hasznos funkciót érhetsz el könnyedén. Az Okos menüpontban hozhatsz létre szabályokat és jeleneteket, továbbá itt kapcsolhatod a szirénát és a reflektort, itt találod a rögzített videókat és a PIR-, valamint az éjszakai mód beállításait is.

A reflektor különösen hasznos és a 800 lumen is egészen erős
A reflektor különösen hasznos és a 800 lumen is egészen erős

Majdnem teljes a kép

A Tesla Floodlight kültéri okoskamerának van vetélytársa a piacon, ám kialakítása, szolgáltatásai és képminősége a legtöbb fölé helyezi. Be kell vallanunk, hogy a cikkben a "teljesen vezetékmentes" résznél annyi csúsztatás van, hogy ez akkor igaz, ha magában használod a kamerát. Amennyiben napelemet is hozzákapcsolsz, egy Type-C kábel mégis szükséges a két eszköz között, ám ez véleményünk szerint nem akkora gond, sőt, ez jobb megoldás, mintha a kamerát és a napelemet egybeszerelték volna, hogy tényleg egyetlen kábelt se lássunk.

Persze ez a kamera sem tökéletes, például a fényes műanyag időtállóságáról nem vagyunk meggyőződve. Az applikáció sokat fejlődött az elmúlt időszakban, de azért még van néhány menüpont, ahol a Nem és Mégse opciók közül lehet választani, illetve néhol angol vagy cseh nyelvű szavakat lehet találni. A PIR-érzékenysége állítható, ami hasznos, ahogy az emberi mozgás felismerésének (Emberi test szűrés) is hasznát veheted, hogy minimalizáld a téves riasztásokat. Az Okos menüpontban veheted fel a Jeleneteket, ami logikus, az viszont már kevésbé, hogy ezt megteheted a kamera beállítópaneljének Manuális és automatizált módok pontjában is. A két lista nem ugyanaz, és ez okozhat gondot a jelenetek összehangolásánál, ütemezésénél.

A teszt során a Tesla Floodlight kültéri okoskamera mindvégig stabilan és megbízhatóan működött, a mozgásérzékelésnél tényleg csak az emberi testre riasztott push értesítéssel és reflektorral, viszont sehogy sem sikerült rávennünk a kamerát, hogy folyamatosan rögzítse a videót a memóriakártyára. Bár a menüpont adott, a visszajátszásnál nem lehetett kiválasztani 1-2 nappal korábbi időpontot és pontosan pozícionálva megnézni a korábbi felvételeket. Ez vélhetően szoftveres gond, amit hamarosan javít a gyártó.

50 ezer forint nem kevés pénz egyetlen Wi-Fi-s biztonsági kamerára, pláne úgy, hogy az nem vandálbiztos és a felhőalapú tárolásért nem kevés pénzt kell még ezen felül kifizetned. Ugyanakkor a hardver jó, az FHD+ minőségben rögzített videó képminősége megfelelő, a riasztás és emberi test érzékelése megbízható. A 800 lumenes reflektor nagyon hasznos, talán még a kétirányú audiokapcsolatnál is több hasznát veszed, viszont az applikáción még van mit fejleszteni. A kamera telepítése és az élőkép betekintési kezelőfelülete barátságos, a fontos opciókat egy-egy pöccintéssel eléred, de például az automatizálás, az okos jelenetek létrehozása nehézkes és nem is mindig sikerült a teszt során. Bár a napelem csatlakoztatásával egy Type-C kábel is bekerül a képbe és megdől a "teljesen vezetékmentes" kiépítés, azért ez egy érthető és vállalható kompromisszum (ha lehet egyáltalán annak nevezni). Ezzel kiegészítve a Tesla Floodlight kültéri okoskamerája egy praktikus és jó biztonsági okoseszköz, ami telepítése és beállítása után nem igényel utógondoskodást.

Tesla Floodlight kültéri okoskamera

Ár: 49 990 Ft
A Tesla Floodlight kültéri okoskamerának van vetélytársa a piacon, ám kialakítása, szolgáltatásai és képminősége a legtöbb fölé helyezi.
  • 3MP szenzor, 2K-felvétel
  • PIR-érzékelő 10 m IR-távolsággal
  • 800 lumenes reflektor
  • kétirányú audio
  • microSD kártyahely
  • IP65
  • felhőalapú rögzítés (fizetős)
  • NVR-kompatibilitás
  • Wi-Fi N kapcsolat
  • 9000 mAh-s akkumulátor, akár 90 nap üzemidő
  • Type-C csatlakozás
  • iOS és Android app
  • automatizálható
  • napelem modullal összekapcsolható
  • 122×70×80 mm
PRO
  • jó képminőség
  • teljesen kábelmentes működés
  • 800 lumenes reflektor
  • kétirányú hangátvitel
  • hosszú üzemidő
  • IP65
  • napelemmel párosítható
  • folyamatos felvételre képes
Kontra
  • nem vandálbiztos
  • nehézkes ONVIF-integrálás
  • jelenetvezérlési problémák
  • hiányosan magyarított applikáció
  • folyamatos felvétel aktiválási hiba
  • a felhőalapú rögzítés drága
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8714
    [topic] => 1
    [group] => 14
    [gameinfo_name] => Tesla Floodlight kültéri okoskamera
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 402
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2024-02-15 11:07:04
    [gameinfo_webpage] => https://www.teslasmart.com/hu/tesla-reflektoros-okos-kamera-akkumulatorral
    [gameinfo_tags] => tesla, kamera, biztonság, okosotthon, napelem, teszt
    [gameinfo_url] => tesla-floodlight-kulteri-okoskamera
    [gameinfo_pro] => jó képminőség
teljesen kábelmentes működés
800 lumenes reflektor
kétirányú hangátvitel
hosszú üzemidő
IP65
napelemmel párosítható
folyamatos felvételre képes
    [gameinfo_kontra] => nem vandálbiztos
nehézkes ONVIF-integrálás
jelenetvezérlési problémák
hiányosan magyarított applikáció
folyamatos felvétel aktiválási hiba
a felhőalapú rögzítés drága
    [gameinfo_data] => 3MP szenzor, 2K-felvétel
PIR-érzékelő 10 m IR-távolsággal
800 lumenes reflektor
kétirányú audio
microSD kártyahely
IP65
felhőalapú rögzítés (fizetős)
NVR-kompatibilitás
Wi-Fi N kapcsolat
9000 mAh-s akkumulátor, akár 90 nap üzemidő
Type-C csatlakozás
iOS és Android app
automatizálható
napelem modullal összekapcsolható
122×70×80 mm
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 49 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A Tesla Floodlight kültéri okoskamerának van vetélytársa a piacon, ám kialakítása, szolgáltatásai és képminősége a legtöbb fölé helyezi.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 402
            [manufacturer_name] => Tesla Smart
            [manufacturer_url] => 
            [manufacturer_link] => https://www.teslasmart.com/hu
            [link] => /gyarto/
        )

    [link] => /termekinfo/tesla-floodlight-kulteri-okoskamera-8714.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => jó képminőség
            [1] => teljesen kábelmentes működés
            [2] => 800 lumenes reflektor
            [3] => kétirányú hangátvitel
            [4] => hosszú üzemidő
            [5] => IP65
            [6] => napelemmel párosítható
            [7] => folyamatos felvételre képes
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => nem vandálbiztos
            [1] => nehézkes ONVIF-integrálás
            [2] => jelenetvezérlési problémák
            [3] => hiányosan magyarított applikáció
            [4] => folyamatos felvétel aktiválási hiba
            [5] => a felhőalapú rögzítés drága
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.8
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    7

  • Extra funkciók:

    8

  • Szoftver:

    6

  • Akkumulátor:

    9

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.