Hirdetés

Gyere, pattanj be te is! - szólt a gyalogosra a Tesla



|

A címben leírt helyzet akár tényleg megtörténhet, bár igazából inkább biztonsági okai lehetnek annak, hogy az elektromos autók beszélni is képesek lesznek.

Hirdetés

Oké, Elon Musk tényleg a geekek és nördök agyának legrejtettebb zugaiból szerzi az ötleteit, ez most már biztos. Twitterre feltöltött legújabb kis videója szerint ugyanis egy Tesla pontosan ugyanúgy beszél, mint ahogy annak idején KITT szólt rá Michael Knightra, hogy ideje beszállni és megkergetni egy mindenre elszánt bűnözőt. Persze a most megszellőztetett funkció hátterében nem az áll, hogy a Tesla legyen a világ legcoolabb járgánya - ez mondjuk már enélkül is esélyes, bár persze vannak azóta trónkövetelők bőven.

Hirdetés

A beszélő autó koncepciója mögött az a szabályozás áll, amelyet az Egyesült Államokban és Európában is bevezetnek a közlekedéssel foglalkozó szervek, és a biztonságot szolgálja. Mert ugyebár egy elektromos autó alapértelmezésben szinte semmilyen hangot nem ad menet közben, legalábbis a belsőégésű társaik motorjához képest elenyésző az elektromos motorból származó hangerő. Ez pedig veszélyes lehet a közlekedés összes olyan résztvevője, főleg a gyalogosok számára, akik "megszokásból" járnak-kelnek, és néha rendesen körül se néznek az utakon, mert a motorhang úgyis jelzi, ha valaki közeledik.

A vonatkozó közlekedési szigorítás szerint az észak-amerikai és európai utakon közlekedő elektromos járműveknek 19 mérföld per órás (tehát körülbelül 30 km per órás) sebesség alatt egy előre megszabott minimális hangerejű jelzést kell adnia, amolyan figyelmeztetésképpen. Egyes autógyártók máris elkezdtek kísérletezni azzal, hogy "mű-motorhangokkal" turbózzák fel elektromos autóikat, ezek között vannak valódi benzinmotorokra emlékeztetőek és futurisztikusan egyaránt.

Ennek megfelelően Tesla Model 3-akhoz is egy extra külső hangszórót adtak, hogy ezen keresztül szóljon majd a figyelmeztető ál-motorhang szerteszét, de nem is Elon Musk lenne, ha az erre szolgáló hangszórót ne bütykölte volna meg egy kis extrával. A Twitteren megosztott videóban a Tesla géphangja ezt közli a külvilággal: "Ne csak állj és bámulj, pattanj be!"

Azt persze egyelőre nem tudni, ez tényleg valamilyen extra funkció lesz, amely minden új Teslában elérhető, vagy csak ezt az egy modellt sikerült megbirizgálnia a különc mágnásnak. Mindenesetre érdekes újdonság lenne, ha mondjuk letölthető, vagy programozható audioklipekkel lehetne felturbózni az amúgy mű motorhangra szolgáló hangszórókat. A magyar vezetési stílushoz szabva volnának is tippjeink a "ne cammogj már, te csigatahó" kitételtől az "anyád sem indexelt, aztán nézd, mi lett belőle" formuláig. Kíváncsian várjuk a sorozatgyártást.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.