Hirdetés

Tesla Smart Air Purifier Pro L teszt – amikor az otthonod minden lélegzetvételedre figyel



|

Te tudod, mit szívsz be minden levegővételkor? Hasznos kiegészítő bármely lakásban egy légtisztító, ami kiszűri a káros anyagokat. Elvittünk egy díjnyertes példányt egy próbakörre.

Hirdetés

Senki ne keverje össze az Elon Musk-féle Teslát a Tesla Smarttal: utóbbi egy cseh illetőségű cég, amely számtalan okoskiegészítőt gyárt otthonodhoz (az előbbi pedig nem témája jelen cikkünknek). A PCW-n már több termék tesztjét is olvashattátok, így kipróbáltuk a cég okoselosztóját és okoskameráját is, most viszont egy méreteit tekintve sokkal nagyobb kütyüvel volt dolgunk: ez a Tesla Smart Air Purifier Pro L. Nevéből rögtön több tény is leszűrhető: igen, ez egy légtisztító és igen, okos funkciókkal is rendelkezik. Az L a méretét jelöli, és ebből az is sejthető, hogy a gyártó nem ezzel az egy modellel van jelen a piacon.

Bár légtisztítóból óriási már a kínálat hazánkban is, azért is voltunk kifejezetten a Tesla Smart megoldására kíváncsiak, mert nemrégiben egy független teszten ennek a modellnek a kisebb, M-es változata minden más gyártó termékét megelőzte. És itt nem 1-2, ismeretlen gyártóról, hanem a 12 legismertebb cégről van szó, ami igen szép eredmény. De nézzük, mire is számíthatsz, ha egy ilyen kütyüvel szeretnéd egészségesebbé tenni otthonod levegőjét.

Hirdetés

Csendes óriás

Testes, de nem ormótlan, ronda a Tesla Smart nagy méretű légtisztítója a maga 64 cm-es magasságával és 41 cm-es szélességével. A torony kialakításnál a készülék hátulja szolgál a levegő beszívására, a kifújás pedig felfelé történik - a kiáramló levegő iránya nem változtatható. A fehér-szürke színkombinációt a digitális kijelző, valamint a körülötte lévő színes LED-karikák dobják fel. A vezérlést sem bonyolította túl a gyártó, a felső légkiömlő mellett piktogramok és rövid feliratok mutatják, hogy melyik gomb mit aktivál. Ezekkel az érintőgombokkal tulajdonképpen minden funkciót elérsz, amire az Air Purifier Pro L képes, kivéve az okos szolgáltatásokat, de erről majd később.

Az akár 40-43 m2 alapterületű szoba levegőjének tisztítására is képes légszűrő 360 m3/óra kapacitású, és automatikus, illetve éjszakai módban mindössze 20 dB zajszinten dolgozik, ami szinte teljesen némának tekinthető. Ehhez átlagosan 30 Wattot fogyaszt, ám ez inkább egy maximális érték, méréseink szerint automata, éjszakai módban 6,6 Watt volt a fogyasztás, ami egészen barátságos.

A készüléket nem lehet a falhoz tolni (a leírás 50 cm-es rést javasol), ugyanis hátulról szívja be az elhasznált levegőt. Ez a hátul beszívott levegő több szűrőn megy keresztül, mielőtt felül kifújja azt a gép. A mechanikus előszűrőt egy aktív szénszűrő és egy HEPA-szűrő egészíti ki. A 2,5 mm-esnél nagyobb porszemek, részecskék, szőrszálak fennakadnak a mosható előszűrőn, a szénszűrő a szerves vegyületekkel bánik el, mint például a gázok, kipufogófüst, dohányfüst és illékony szerves vegyületek, a HEPA-szűrőn pedig az allergének, baktériumok, pollenek akadnak fenn. A készülék kapott még egy fotokatalitikus szűrőt is, ami nem csupán megköti a beszívott levegőben található káros, illékony szerves vegyületeket, hanem le is bontja azokat (szén-dioxidra és vízre).

A többrétegű szűrés mellett némi extrát is bevetett a Tesla Smart, hogy többet tudjon kínálni, mint vetélytársai. Az egyik ilyen az ionizáció, ami tovább javítja a kifújt levegő minőségét, a másik pedig a 253,7 mm-es hullámhosszon dolgozó ultraibolya fény, ami a baktériumok és vírusok elpusztításában segíti a gépet.

Az összes szűrőt aktiválva a légtisztító ionizált, a 0,3 mikrontól 2,5 mm méretű részecskéktől megszűrt, UV-fénnyel tisztított levegőt fúj a szobába, miközben méri az aktuális hőmérsékletet, a szállópor-koncentrátum szintjét és a páratartalmat is. A levegőminőség-szenzor a készülék oldalán található, így 10-10 cm rést is kell hagynod a légszűrő oldalainál.

Okos, de csak ha te is azt szeretnéd

A Tesla Smart Air Purifier Pro L alapműködésének része az automatikus üzemmód, amely a szállópor-koncentrátum aktuális szintjének megfelelő fokozattal működteti a légszűrést.  Ennél azonban sokkal okosabb működésre is rábírható az eszköz, amihez a Tesla Smart appot (iOS és Android) kell letöltened és regisztrálnod benne. A légtisztító egy gyors telepítést követően máris megjelenik az applikációban, ám itt érdemes odafigyelni rá, hogy csakis 2,4 GHz-es Wi-Fi-re képes kapcsolódni és a telepítés idejére a te okostelefonodnak is ugyanarra a hálózatra kell csatlakoznia. Az alkalmazásból a légtisztító minden funkcióját egy-egy pöccintéssel vezérelheted, továbbá ellenőrizheted a három értéket, amit a kijelzőjén is megmutat az eszköz. Az igazán okos rész akkor következik, amikor különféle szabályokat hozol létre. Ez lehet egy-egy paraméter teljesülésekor az üzemmód váltása, vagy például esténként a kijelző lekapcsolása, majd reggel az ismételt felkapcsolása. Bár nagyon kerestük, sajnos a módváltáskor (vagy bármely gomb megnyomásakor) kiadott csipogást nem lehet lekapcsolni.

A Tesla Smart könnyedén integrálható az Amazon Alexa és a Google Home rendszereibe is. Utóbbit teszteltük és valóban egyszerűen hozzáadtuk a lakás többi okoseszközéhez a légtisztítót, azonban ezen a felületen meglehetősen kevés opcióból lehet csak válogatni. A hivatalos applikáció ennél sokkal gazdagabb, rutinokat is könnyedén hozzáadhatsz, de sajnos ennek a magyarítása nem tökéletes, és természetesen csak más Tesla Smart eszközökkel tudod összehangolni a légtisztító működését.

Összegzés

A Tesla Smart Air Purifier Pro L ideális méretű és teljesítményű egy kisebb lakásba vagy egy nagyobb nappaliba is, de elhelyezésénél okozhat némi fejvakarást, hogy 50 cm-t kell hagyni a fal és a hátlap között. Az összeszerelés, beüzemelés igazán egyszerű és a Google Home rendszerébe sem okozott gondot bekapcsolni a levegőszűrőt. A saját applikáció azonban több opciót kínál, érdemes a szabályokat itt létrehozni, sőt, a legjobban akkor jársz, ha a többi eszközöd is Tesla Smart, mert így komplex feladatokat hozhatsz létre, hogy lakásod levegőminősége tökéletes legyen.

A készülék ára reális, sőt tekintve, hogy mennyi szűrési módszert egyesít magában, még előnyösnek is mondható, ám azzal muszáj számolnod, hogy ezeket a szűrőket cserélni kell. A gyári ajánlás szerint 1600 üzemórát bírnak a szűrők, ezt követően a HEPA- és az aktív szénszűrők cserére szorulnak (a mechanikus előszűrőt pedig ajánlott átmosni). Ez a csere mai áron 27-30 ezer forintos kiadás, amire nagyjából félévente kerül sor (bár ez az üzemeltetéstől, a levegőminőségtől is nagymértékben függ).

A Tesla Smart Air Purifier Pro L légszűrésben kiválóan teljesít, a többszörös szűrés valóban az egyik legjobb, amit ma elérhető áron megkaphatsz, de cserébe a szűrőcsere nem olcsó mulatság, a vezérlőgombok minőségével sem voltunk megelégedve, a Google Home integráció lehetne valamivel mélyebb (több funkció), és vásárlás előtt érdemes a helyét is meghatározni otthonodban, hogy biztosan meglegyen a kellő távolság a fal és a készülék hátlapja között az optimális szűrés érdekében.

Tesla Smart Air Purifier Pro L

Ár: 83 500 Ft
A Tesla Smart Air Purifier Pro L légszűrésben kiválóan teljesít, a többszörös szűrés valóban az egyik legjobb, amit ma elérhető áron megkaphatsz, de cserébe a szűrőcsere nem olcsó mulatság.
  • légtisztító
  • előszűrő, aktív szénszűrő, HEPA-szűrő, fotokatalitikus szűrő
  • ionizálás, UV-fény
  • Wi-Fi 4 kapcsolat
  • mobil app (iOS és Android)
  • 30 Watt max fogyasztás
  • 20-65 dB zajszint
  • 25-43 m2 helységhez
  • 360 m3/óra kapacitás
  • 636×410×210 mm, 7 kg
  • Google Home és Amazon Alexa kompatibilis
PRO
  • kiváló, többlépcsős légszűrés
  • jó applikáció
  • programozható
  • akár egy lakáshoz is elegendő teljesítmény
Kontra
  • nehézkes elhelyezés a hátsó légbeszívó és oldalsó levegőminőség-szenzor miatt
  • közepes Google Home integráció
  • a felső vezérlőgombok lehetnének jobb minőségűek
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8494
    [topic] => 1
    [group] => 15
    [gameinfo_name] => Tesla Smart Air Purifier Pro L
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 402
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2023-09-19 11:53:11
    [gameinfo_webpage] => https://www.teslasmart.com/hu/tesla-okos-legtisztito-pro-l
    [gameinfo_tags] => tesla, tesla smart, légtisztító, okosotthon, teszt
    [gameinfo_url] => tesla-smart-air-purifier-pro-l
    [gameinfo_pro] => kiváló, többlépcsős légszűrés
jó applikáció
programozható
akár egy lakáshoz is elegendő teljesítmény
    [gameinfo_kontra] => nehézkes elhelyezés a hátsó légbeszívó és oldalsó levegőminőség-szenzor miatt
közepes Google Home integráció
a felső vezérlőgombok lehetnének jobb minőségűek
    [gameinfo_data] => légtisztító
előszűrő, aktív szénszűrő, HEPA-szűrő, fotokatalitikus szűrő
ionizálás, UV-fény
Wi-Fi 4 kapcsolat
mobil app (iOS és Android)
30 Watt max fogyasztás
20-65 dB zajszint
25-43 m2 helységhez
360 m3/óra kapacitás
636×410×210 mm, 7 kg
Google Home és Amazon Alexa kompatibilis
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 83 500
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A Tesla Smart Air Purifier Pro L légszűrésben kiválóan teljesít, a többszörös szűrés valóban az egyik legjobb, amit ma elérhető áron megkaphatsz, de cserébe a szűrőcsere nem olcsó mulatság.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 402
            [manufacturer_name] => Tesla Smart
            [manufacturer_url] => 
            [manufacturer_link] => https://www.teslasmart.com/hu
            [link] => /gyarto/
        )

    [link] => /termekinfo/tesla-smart-air-purifier-pro-l-8494.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => kiváló, többlépcsős légszűrés
            [1] => jó applikáció
            [2] => programozható
            [3] => akár egy lakáshoz is elegendő teljesítmény
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => nehézkes elhelyezés a hátsó légbeszívó és oldalsó levegőminőség-szenzor miatt
            [1] => közepes Google Home integráció
            [2] => a felső vezérlőgombok lehetnének jobb minőségűek
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.3
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    9

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    9

  • Szoftver:

    8

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.