Hirdetés

Tinédzsereket hálóznak be a TikTokon szteroidokat reklámozó influenszerek



|

Újabb veszélyes trend ütötte fel a fejét a közösségi oldalon.

Hirdetés

A TikTok számára nem alakult valami fényesen a szeptember, az Ír Adatvédelmi Hatóság ugyanis nemrég szabott ki egy jelentős, 345 millió eurós büntetést a kínai közösségi oldalra, miután megállapításra került, hogy az üzemeltető ByteDance több ponton is megsértette az európai uniós adatvédelmi előírásokat a kiskorú felhasználók kapcsán.

Most pedig ismét a 18 év alatti közönségre leső veszélyek miatt kapott rossz sajtót a platform, miután egy friss jelentés felhívta rá a figyelmet, hogy a TikTokot valósággal ellepték a szteroidokat népszerűsítő tartalmak, amelyek kifejezetten tizenéveseknek szólnak.

Hirdetés

A beszámolót a Center for Coutnering Digital Hate (CCDH) nevű brit civil szervezet hozta nyilvánosságra, miután alaposan megvizsgálták a videós közösségi oldalt. Az alapvetően az online gyűlöletkeltés ellen küzdő szervezet arra jutott, hogy csak az Egyesült Államokban 580 millió megtekintést generáltak az olyan feltöltések, amelyek a szteroidszerű, engedélyezetlen teljesítményfokozók használatára buzdítják a nézőket, gyakran közvetlenül a kiskorúakat szólítva meg.

A CCDH összesen 35 influenszert talált, akik a szereket forgalmazó weboldalakkal állnak közvetlen kapcsolatban, együttesen pedig 1,8 millió követővel rendelkeznek. A fiókok üzemeltetői ún. affiliate-linkeket helyeznek el a tartalmaikban, melyeken keresztül busás jutalom üti a markukat a bevételek után.

"Sokan nyíltan dokumentálták saját tapasztalataikat a szteroidszerű szerekkel kapcsolatban, vagy olyan oktató stílusban töltöttek fel videókat, amelyek azok állítólagos előnyeit hangsúlyozták, gyakran figyelmen kívül hagyva, vagy lekicsinyelve az egészségügyi kockázatokat."

- kommentálta a felfedezést a CCDH. A felnőttesebb testalkatra vágyó tinédzsereket behálózó influenszerek olyan anyagokat népszerűsítenek, mint az anabolikus-androgén szteroidok, a peptidek vagy a szelektív androgénreceptor-modulátorok (SARM). Ahogy a tanulmányról szintén beszámoló TechCrunch megjegyzi, az Egyesült Államokban az anabolikus-androgén szteroidok vénykötelesek, míg a peptidek és a SARM-ok étrend-kiegészítőként történő értékesítése illegálisnak minősül.

Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége szerint az USA-ban jelenleg egyáltalán nincsenek forgalomban a Szövetségi Gyógyszerügynökség (FDA) által jóváhagyott SARM-ok, ezért az eladók jellemzően nem emberi fogyasztásra szánt "kutatási vegyi anyagként" forgalmazzák őket. A CCDH szerint a szteroidokkal kapcsolatos kutatás azt bizonyítja, hogy a TikTok képtelen betartatni a saját szabályait, amelyek egyébként tiltanák a veszélyes szerek promócióját.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.