Hirdetés

Titkos újraindítási lehetőséget rejt a Windows 10 és a Windows 11



|

Még a veterán felhasználóknak is új lehet a Windows vészhelyzeti újraindítási funkciója.

Hirdetés

A Windows szerencsére rengeteget fejlődött az évtizedek során, így egy átlagos irodai munkamenet mellett többnyire stabilnak mondható a Microsoft operációs rendszere, ha pedig mégis megtörténik a baj, mindig ott a jó öreg Feladatkezelő a beragadt folyamatok leállításához, vagy a szuperfegyver Ctrl + Alt + Del a PC komplett újraindításához.

Kevesen tudják azonban, hogy az utóbbi billentyűkombinációval előcsalható vészhelyzeti képernyő egy további újraindítási módszert is rejteget, amely egyáltalán nem finomkodik a rendszerrel.

Hirdetés

A lehetőségre nemrég a PC-Welt hívta fel a figyelmet a BetaNews nyomán. A "titkos" újraindításhoz előbb le kell nyomnunk a jól ismert Ctrl + Alt + Del billentyűparancsot, majd az ekkor megjelenő felületen a Ctrl-t ismét lenyomva rákattintani a jobb alsó sarokban található kikapcsoló gombra. Ebben az esetben nem a megszokott menü ugrik fel az "Alvó állapot, Leállítás, Újraindítás" opciókkal, hanem az ún. Vészhelyzeti újraindítás képernyője.

"Az azonnali újraindításhoz kattintson az OK gombra. A nem mentett adatok elvesznek. Csak akkor használja ezt a lehetőséget, ha már nincs más választása."

- szól a Windows 10-ben és a Windows 11-ben is megtalálható funkció leírása. A szöveg alatt csak az említett OK gombot kell megnyomni, és meg is történik a kényszerített újraindítás. A rejtett módszer tehát lényegében a Reset-gomb szoftveres megfelelője, így tényleg csak vészhelyzetben érdemes alkalmazni.

A kommentárok alapján mindenesetre sokaknak hat újdonságként a módszer, így érdemes lehet felidézni a további lehetőségeket is: a Start menün túl a Windows például az asztalon lenyomott Alt + F4 billentyűkombóval is újraindítható az ekkor felugró ablakon keresztül, az igazán hardcore arcok viszont inkább nyissák meg a Parancssor alkalmazást és írják be a "-shutdown -r -t 00" utasítást, majd nyomják le az Entert.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.