Hirdetés

Titokban korlátozták a Google Drive használatát, de cég alábecsülte a felhasználók dühét



|

A Google még februárban, különösebb hírverés nélkül vezette be a korlátozásokat.

Hirdetés

A Google Drive-ot sokan használják adatmentésre, de akad olyan, aki nagy méretű fájlokat tárol a keresőcég felhőjében. Nemrég azonban kiderült, hogy a Google szinte titokban bevezetett egy korlátozást a tárhely használatát illetően, azonban akkora volt a felháborodás, hogy a keresőcégnek meg kellett hátrálnia - írja az Engadget. Előzetesen még az Ars Technica szúrta ki, hogy a Google még februárban bevezetett egy úgynevezett felhasználói létrehozási limitet, amelynek értelmében meghatározták, hogy egy-egy felhasználó hány darab fájlt tölthet fel a Google Drive-jára. Aki elérte a limitet, az több fájlt nem tudott feltölteni, csupán egy hibaüzenetet kapott.

Mindazonáltal valószínűtlen, hogy ezt a korlátot túl sok felhasználó elérte volna, ugyanis egyénenként ötmillió fájlban maximálták a feltölthető állományok számát. Ez a korlátozás nem vonatkozott a megosztott fájlokra, amelyekre egyébként is érvényes egy négyszázezres limit.

Hirdetés

A Google utólag közleményt adott ki a változásról, amelyben az áll, hogy a korláttal a platformmal kapcsolatos visszaéléseket próbálták csökkenteni, mivel azok befolyásolhatnák a Google Drive működésének biztonságát. A cég hozzátette, hogy elenyészően csekély azoknak a felhasználóknak a száma, akiket érinthet a korlátozás.

Ezzel az egésszel azonban akadt egy kis probléma, ugyanis a fájlok darabszámát érintő korlát akkor is érvényes volt, ha valaki fizet a tárhelyért. Egy Ra13 nevű REddit-felhasználó például kiszámolta, hogy ha valakinek van egy 2 terabyte-os Google One accountja, és átlagosan 400 kilobyte vagy kisebb méretű fájlokat tölt fel a Drive-jára, már azelőtt átlépi az ötmilliós korlátot, hogy elérné a 2 terabyte-os limitet. Ez főleg azokat érinthette, akik a Google felhőjét használják biztonsági mentésre, illetve azokat, akik valamilyen applikációt üzemeltetnek, amely rengeteg kis méretű fájlt generál.

További gond, hogy a Google eddig nem szólt a korlátozásról, csak az Ars Technica cikke után ismerte el annak létezését. Ez az információ azóta sem szerepelt a cég termékeivel kapcsolatos leírásokban, és a támogatást nyújtó oldalakon sem. Emellett számláló sem volt a Google Drive felületén, így senki sem tudhatja, hogy mikor éri el az ötmilliós limitet. Emiatt több felhasználó nekiállt törölni a tárhelyén található fájlokat, vagy más szolgáltató után nézett.

A felhasználói felháborodás olyan mértékű volt a bejelentés nélkül végrehajtott korlátozás miatt, hogy a Google-nek végül meg kellett hátrálnia. A Google Drive hivatalos Twitter-oldalára épp ma került ki az alábbi üzenet.

A korlátozás ugyanis még azoknál is okozott problémákat, akik a legdrágább, 30 terabyte tárhellyel kínált Google One előfizetést vásárolták meg. A Google jelezte, hogy ha a jövőben hasonló változtatásokat eszközölne, előtte mindenképpen tájékoztatja a felhasználókat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.