Hirdetés

Tíz eszköz és technológia, amit a mai fiatalok már nem érthetnek meg



|

Nem is olyan rég még CD-ket írtunk, telefonfülkéből indítottunk hívásokat, és fújkáltuk az eszközeinket, hogy újra rendeltetésszerűen működjenek.

Hirdetés

Pár hónapja ünnepeltük a PC World magazin 30. évfordulóját, amely felért egy időutazással is, hiszen az eltelt évtizedek során brutális technológiai fejlődés ment végbe minden téren, mi pedig végig ott voltunk és tudósítottunk mindenről. Egyszerre volt ez embert próbáló feladat, de izgalmas és tanulságos út is, amelyet korábbi összefoglaló cikkünknek köszönhetően már ti is megtapasztalhattatok, a nosztalgia azonban ezzel nem ért véget.

Eljátszottunk a gondolattal, hogy mik azok a technológiák, eszközök, amelyek egy generáció életét határozták meg, de mára elavultak, kikoptak, és a fiatalabb korosztály feltehetően csak ilyen távolba révedős cikkek formájában találkozik majd velük. A lista természetesen a teljesség igénye nélkül készült, arra bíztatunk, hogy a kommentek között te is tegyél hozzá saját élményeket, emlékeket, emlékezetes hardvereket, vagy trendeket, amelyek ma már nincsenek velünk.

Hirdetés

Betárcsázós internet-elérés

Ma, az internet korában, amikor percek alatt tölthetsz le játékokat, streamelhetsz 4K-s filmeket, és zenéket is mindenki appokon keresztül hallgat, mindezt akár egy időben, nehéz elképzelni, hogy nem is olyan régen ennek a sebességnek csak a töredéke volt elérhető. Ugyan a betárcsázós internet megjelenésével az emberek előtt kinyílt a világháló kapuja, ez az átjáró nem csupán szörnyen lassú volt, még gondot is okozott a háztartásban. Amikor valaki internetezett, a telefonvonal néma volt, és fordítva, tehát ha épp beszélgettek a vezetékes telefonon, nem lehetett internetezni. Nem csoda, hogy találtak más megoldást.

Adatátvitel vezeték nélkül

Kapcsold be a Bluetoothod, vagy add az infrád! Ez a mondat valószínűleg végleg kikopott, hiszen manapság már sokkal hatékonyabb módjai vannak az adattovábbításnak. Nem volt pedig olyan régen, amikor percekig csücsültek egymás mellett a mobilok, amíg az infra tette a dolgát, és a Bluetooth is csak akkor volt megbízható, ha tényleg közel maradtak egymáshoz az eszközök. A 2000-es évek elején még ezek voltak a vezeték nélküli megoldások.

Optikai adathordozók

Hosszú évek óta téma, hogy vajon mikor fog végleg felhagyni a videojáték-piac a DVD-kkel ellátott kiadások gyártásával. Miközben kétségtelen, hogy megvan ezeknek a csomagoknak a maguk romantikája, helyük egyre kevésbé akad a játékosok polcain. Manapság sokkal egyszerűbb online megvenni ezeket, és azzal a lendülettel letölteni. Nincs ez másképp az egyéb programok esetében sem. Az már csak hab a tortán, hogy olvasó is egyre ritkábban van a gépekben.

Kontakthibánál belefújni a gépekbe

Ha már a videojátékoknál tartunk, nem mehetünk el szó nélkül a jól bevált taktika mellett, ami a NES, Super Nintendo és Gameboy játékosok életének volt alapvető része. Ezek a gépek ugyan már csak őskori leletek, volt idő, amikor mindenki ezekkel játszott, és tudta: ha nem működik a kazetta, ki kell venni, és bele kell fújni a gépbe. Kár, hogy ez igazából egy tévhit, egyszerűen az újracsatlakoztatás segített, a befújt levegő nedvességtartalma pedig még kárt is okozhatott.

Zenehallgatás külön eszközzel

A modern megoldásoknak köszönhetően elképesztően leegyszerűsödött a zenehallgatás ahhoz képest, hogy az ezredforduló környékén mi volt a szokás. Manapság a Spotify, a Tidal, az Apple Music és társaik nemcsak zenelejátszók, hanem profilozók is, hogy a legjobb számokat ajánlják következőnek, régen azonban nem volt elég tudni, mit akartunk hallgatni, ahhoz valahogy hozzá is kellett jutni MP3 formátumban, hogy aztán egész nap a feltöltött öt-tíz számot hallgathassuk.

Golyós egér

Ki emlékszik már arra, hogy valamikor a számítógépekhez alkalmazott egerek rendszeres karbantartást igényeltek? Mondjuk erre valószínűleg egész sokan, és a nosztalgia biztosan egy kicsit meg is szépíti az emlékeket, pedig nem volt jó szórakozás, amikor összekoszolódott az egér alja, úgyhogy ki kellett venni a "lasztit", és alaposan átmosni meleg szappanos vízzel, aztán a helyét is finoman kitakarítani, hogy legalább egy-két hétig megint minden rendben menjen.

Utazási irodák egyeduralma

Egy másik gyakorlat, ami rohamtempóban kopik ki a köztudatból, az utazási irodákon keresztül foglalt szállások, repülők, esetleg komplett utazások. Ugyan néhány jó csomagot még biztosan ki lehet fogni a segítségükkel, manapság, amikor a zsebünkben rejtőzik minden légitársaság, szállás és program ajánlata, nehezen maradhat versenyben egy olyan megoldás, amit leginkább nyomtatott formában lehet elérni, és számos további megkötéssel is jár.

Videotékák

Manapság napi rutin szinte mindenki számára, hogy hazamegy, és válogat a számos streaming szolgáltató végtelennek tűnő könyvtárából, ahol elképesztően sok tartalom versenyez a nézők figyelméért. A kényelem, amint a Disney+, az HBO Max, a Netflix és a többi platform ad, csak néhány éve magától értődő, korábban a film- vagy sorozatválasztás egy rituálét jelentett. Jellemzően internet nélkül utánajárni annak, hogy mi az aktuális kínálat, abból kiválasztani a legszimpatikusabbat, utána elmenni a videotékába, és reménykedni, hogy épp elérhető, sokkal nehezebb volt, mint manapság kikeresni, hogy egy adott film melyik szolgáltatónál elérhető. Vicces tény, hogy annak idején a Netflix is egy videotéka volt, és még manapság is küldenek ki DVD-ket az USA területén azoknak, akik feliratkoznak a szolgáltatásra.

Utcai telefonfülkék

Régebben, amikor elképzelhetetlen volt, hogy mindenkinek ott lapuljon egy mobiltelefon a zsebében. Amikor még a szomszédhoz vagy az utca végébe kellett elmenni a legközelebbi telefonhoz, a legtermészetesebb dolog volt, hogy egyre több telefonfülke népesíti be egész Magyarországot. A távközlés gyors fejlődése azonban hamar a peremre taszította ezeket az eszközöket, ma pedig már alig van olyan, amelyikből még indíthatunk hívásokat.

Postai levelezés

Az üzenetváltás papíralapú formája évszázadokon keresztül a legmegbízhatóbb és leggyorsabb formája volt a kommunikációnak, az internet és az okoseszközök elterjedésével azonban teljesen elértéktelenedtek. Habár a varázsa elvitathatatlan, magáncélra már alig használják. Jellemzően már csak a különböző szolgáltatók és hivatalos megkeresések érkeznek ilyen formában, a teljes átállás azonban csak idő kérdése. A levél nem veheti fel a versenyt az e-maillel és az alkalmazásokkal.

Ha szeretnél még hasonló cikkeket olvasni, akkor vedd meg a 2022/08-as PC World magazint, amely mellé értékes szoftvereket és PC-s teljes játékot is kapsz a hasznos tanácsok mellé.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.