Hirdetés

Tíz év után frissült a Wikipedia kezelőfelülete, te észrevetted a változást?



|

Könnyebb használatot ígér, de sokaknak talán fel sem fog tűnni a Wikipedia új dizájnja.

Hirdetés

A több mint 60 millió szócikkel bíró Wikipedia az internet egyik legkonzervatívabb szeglete, a 21 éves története során ugyanis nem sokat változtatott a saját felületén. Erről bárki megbizonyosodhat, ha rákattint erre a 2004-es szócikkre Washington államról.

Az online lexikon tehát  a merész kilengések helyett mindig is az apróbb, felhasználói élményt csiszoló változtatásokra esküdött, ezt a hagyományt pedig a nemrég élesedett legújabb dizájn, a "Vector 2022" is ápolja.

Hirdetés

Az új megjelenés több mint 10 év után frissíti a Wikipedia asztali kezelőfelületét. A Wikimedia alapítvány közleménye szerint a Vector 2022 már az online lexikon támogatott nyelveinek 94%-án aktív, az angol nyelvű szócikkeknél viszont csak ezen a héten került bevezetésre. Mielőtt még belemennénk a részletekbe, az alábbi, hivatalos illusztrációval mindenki kap egy esélyt, hogy kiszúrja a változtatásokat.

Nem sikerült? Segítünk! Az egyik legfontosabb eltérést a kép alapján nem is lehet felfedezni, mivel ez a keresősáv aktív használatát érinti: amikor elkezdünk gépelni, már képeket és leírásokat is tartalmaznak a javaslatok, ami az üzemeltető felmérése szerint 30%-kal növelte a felhasználók keresési hajlandóságát.

Emellett kiemeltebb helyre kerültek a nyelvek közötti váltásra szolgáló eszközök, így könnyebben válthatunk a különböző nyelveken írt bejegyzések között. További hasznos újítás az ún. ragadós fejléc, amelynek hála a bejelentkezett felhasználók számára már legörgetve is mindig kéz alatt lesznek az olyan menüpontok, mint a Keresés, az Oldal neve és a Szakaszok.

Végezetül pedig átszabták a Tartalomjegyzéket, a jobb olvashatóság érdekében pedig maximalizálták a sorok hosszát és nagyobbra állították az alapértelmezett betűméretet. A Wikimedia Alapítvány szerint a 30 önkéntes csoport bevonásával kidolgozott változtatások összességében gördülékenyebbé tették a platform használatát, miközben egyetlen korábbi funkciót sem távolítottak el a repertoárból.

Aki részletesebben is szeretne tájékozódni a  Vector 2022 frissítésről, a Wikimedia weboldalán egy seregnyi GIF-formátumú illusztrációt böngészhet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.