Hirdetés

Több ezer színt tett fizetőssé az Adobe, a meglévő fájlokat is érinti a változás



|

Feketébe válthatnak a régebbi projektjeink, ha nem fizetünk az Adobenak és az érintett színek jogait birtokló Pantone-nak.

Hirdetés

Nem kifejezetten tartozik a közismert tények közé, hogy bizony az egyes színárnyalatoknak is lehet jogtulajdonosuk, az ilyen védett színek használatáért pedig licencdíjat kell fizetni. A műfaj királya az amerikai Pantone, a Pantone Színazonosító Rendszer feltalálója, amely 2 161 színt birtokol.

Ezek nagy része eddig az Adobe-termékekben, így például a Photoshopban, az Illustratorban és az InDesignban is megtalálható volt, a két cég azonban változtatott az együttműködésen, és fizetőssé tette a használatukat.

Hirdetés

A régóta lebegtetett, többször is elhalasztott változtatás egy új bővítményben öltött testet, amely garantálja a hozzáférést a Pantone-skála színeihez, amennyiben hajlandóak vagyunk kicsengetni érte a havi 15 dolláros, vagyis mai árfolyamon számolva 6200 forintos előfizetési díjat.

Ez azonban nem az egyetlen rossz hír. Habár az Adobe és a Pantone előzetesen azt ígérték, hogy a már elmentett projekteket nem érinti a változás, a Kotaku beszámolója szerint több felhasználó is arra panaszkodik, hogy a meglévő munkájukban is feketére váltottak a Pantone-skálába tartozó árnyalatok, amit még az előfizetéssel sem sikerül visszacsinálni.

Cikkünk írásáig az Adobe és a Pantone nem reagáltak az ügyre, de az biztos, hogy most nem lettek népszerűbbek a kreatív közösségben.   

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.