Hirdetés

Több kritika is érte Elon Musk új chatbotját a platform „liberális” válaszai miatt



|

A techguru szerint nem kell aggódni, ez még csak a béta verzió.

Hirdetés

Míg a legtöbb nagy cégtől elkezdve az utolsó kis startupig szinte mindenki kiadta már év közben a saját mesterséges intelligencia alapú generatív szoftverét, az X-et, korábbi nevén Twittert tulajdonló dél-afrikai milliárdos egészen év végéig várt a saját fejlesztésű változat megjelentetésére. Elon Muskról lehet tudni, hogy jobbos, anti-woke-ista meggyőződése határozza meg egész világlátását. Az okok részben ebben is kereshetők.

A most megjelent Grokot egyelőre csak az X platformját előfizetéssel használók számára elérhető, de ez egyébként is, mint utóbb kiderült, csak egy béta verziója a leendő Musk-féle chatbotnak. A felület december 8-tól él, és már el is kezdtek befutni az első felhasználói visszajelzések.

Hirdetés

A Tesla gyártójának cégbirodalma már jó előre nyilvánvalóvá tette, hogy a saját fejlesztésű generatív AI-felülete nagyban fog az eddig megjelentektől különbözni. Ennek korábbi ígéretük szerint leginkább abban kellene megmutatkoznia, hogy válaszait nem a liberális mainstream mentén és annak tetsző módon fogja megfogalmazni. Tulajdonképpen úgy hangzott az ígéret, hogy nem befolyásolják majd a platform munkáját jóemberkedő, a politikai korrektséget erőltető szűrők.

Az első beérkező felhasználói visszajelzések azonban arról panaszkodnak, hogy nincs releváns eltérés az eddig megjelent felületek működéséhez képest. A panaszok szerint főleg akkor lóg ki a lóláb, ha olyan megosztó témákban kérdezzük a Grokot, mint a sokszínűség, a transzneműek jogai és a társadalmi egyenlőtlenséggel kapcsolatos kérdések.

Ez már csak azért is furcsa, mert állítólag úgy programozták a felületet, hogy az szókimondóan, szarkasztikusan és keményen fogalmazzon olyan témákban is, amelyre más programok választ sem adnának. Azt ígérte Musk, hogy chatbotja az X-ből is merítve naprakész válaszokkal fog szolgálni a jövőben, de egyelőre úgy tűnik, hogy ez a béta verzióban még nem  működik maradéktalanul.

A probléma egyébként nem korlátozódik a most megjelent Grokra. Sokan panaszkodnak a technológiát átható tanult elfogultságra, mely az egész mainstreamre igaz. Az elmúlt évben az OpenAI ChatGPT-je és más AI chatbotok, képgenerátorok felemelkedése vitát váltott ki azzal kapcsolatban, hogy hogyan képviselik a kisebbségi csoportokat, vagy hogyan reagálnak a politikával és kultúrháborúval kapcsolatos kérésekre. A felületet korábban Tucker Carlsonnak bemutató Musk, azt mondta, hogy míg a fejlesztők nagyobb része hazugságra és elhallgatásra tanítja az AI-t, ő egy igazságkereső platformot szeretne létrehozni.

Bár valóban sok az ilyen jellegű panasz a Grokkal kapcsolatban, úgy tűnik, hogy egyelőre azok elégedetlenkednek, akik azt szerették volna, ha lesz egy olyan AI, ami egy az egyben az ő narratívájukat erősíti az olyan megosztó kérdésekben, mint a transzneműség, összeesküvés elméletek vagy az oltások kérdése.

David Rozado, egy új-zélandi akadémikus, aki az AI-rendszerek elfogultságát vizsgálja, egy márciusban megjelent tanulmányával hívta fel magára a figyelmet, amely szerint a ChatGPT politikai kérdésekre adott válaszai inkább mérsékelten balra és társadalmilag liberális irányba mutatnak. Nemrégiben a Grokot is alávetette néhány hasonló tesztnek, és úgy látta, hogy a politikai orientációs tesztekre adott válaszai nagyjából megegyeznek a ChatGPT válaszaival.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.