Hirdetés

Több millió Duolingo-felhasználó adatait lopták el, már megint



|

A nyelvtanulást segítő alkalmazás adatbázisából rengeteg felhasználó e-mail-címéhez, nevéhez és egyéb, a szolgáltatással összefüggő adataihoz fértek hozzá.

Hirdetés

Manapság az internetes bűncselekmények egyik leggyakoribb formája a különböző oldalak, alkalmazások, szoftverek adatbázisainak feltörése, és onnan a felhasználói adatok ellopása. Ennek célja többnyire a megszerzett információ értékesítése harmadik félnek. A vásárló az adatokkal vissza tud élni a konkrét adattípus érzékenységétől függő mértékben. Ez az e-mail-címek marketingcélú felhasználásától egészen a bankkártyaadatok megszerzéséig is terjedhet.

Számos neves techvállalattal előfordult már, hogy felhasználóik személyes adatai kerültek illetéktelenek kezébe. A Discord, a Razer és az Acer is így járt a közelmúltban, de a lista tetszés szerint szinte bármeddig folytatható.

Hirdetés

Kiegészíthető például Duolingóval, a mobiltelefonokra tervezett, nyelvoktatást támogató alkalmazással, ami közel 80-féle párosításban képes segítséget nyújtani a tanuláshoz. A platform használóinak adatai még januárban kerültek ki egy hackerfórumra. Akkor a feltöltő 1500 dollárt kért a lopott adatokért, most szinte ingyen lehet hozzájuk jutni.

A felhasználói adatokat egy nyitott API-n keresztül nyerték ki, ahonnan tulajdonképen bárki elérheti őket. A lopott adatok közül a legértékesebbek az e-mail-címek, amelyek ugyan nem nyilvános adatok, mégis meg lehet találni a hozzájuk tartozó felhasználókat tömeges lekérdezéssel, amihez más forrásból megszerzett e-mail lista birtokában vágnak neki.

A Duolingo egyébként a januári incidens óta semmit sem tett a hasonló ügyek megelőzésére, holott intő példaként lebeghetne előtte, hogy a múltban nem egy szolgáltató kapott már komoly adatvédelmi bírságot hanyagsága miatt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.