Hirdetés

Több VPN szolgáltatót is letiltottak Oroszországban



|

Az állam tiltott tartalmakra hivatkozik, a kritikusok az ellenzék elnémítását sejtik a lépés mögött.

Hirdetés

Oroszországban szeptember 17-19 zajlik majd a szövetségi parlament alsóházi és regionális választása, melyen 34 párt versenghet az állampolgárok kegyeiért, a legesélyesebbnek viszont Vladmimir Putin formációja, az Egységes Oroszország tűnik.

A föderációt különböző posztokon 1999 óta irányító elnök minden eszközzel igyekszik biztosítani az újabb győzelmet, s az elemzők szerint ez állhat annak hátterében is, hogy az állam nemrég letiltott néhány VPN-szolgáltatót.

Hirdetés

Az online anonimitást kínáló cégek közül 6 (Hola! VPN, Express VPN, KeepSolid VPN Unlimited, NordVPN, Speedify VPN, IPVanish VPN) került blokád alá. A döntést a tömegmédiát felügyelő állami hatóság, a Roszkomnadzor hozta meg, melynek indoklása szerint az érintett szolgáltatások segítségével gyermekpornográfiához és drogokhoz is hozzá lehetett férni.

A kritikusok azonban úgy vélik, hogy valójában a VPN mögött rejtőzködő ellenzékiek elnémításáról szól az intézkedés. Oroszország az utóbbi időben fokozta a nyomást a nemzetközi tech cégeken, többek közt a Google és az Apple felelősségre vonását is kilátásba helyezve, ha nem távolítanak el egy alkalmazást, amely a közismert ellenzéki aktivistát, a jelenleg börtönben ülő Alexej Navalnijt támogatja.

A VPN-szolgáltatók letiltása kapcsán a NordVPN úgy kommentálta a döntést, hogy a blokád csak az internetes kommunikáció egyre fokozódó állami kontrollját szolgálja.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.