Hirdetés

Többtucatnyi Google-alkalmazottat rúgtak ki adatokkal való visszaélés miatt



|

Az elmúlt években közel 100 dolgozót távolítottak el súlyos szabálysértésekből kifolyólag.

Hirdetés

A hatalmas mennyiségű információt birtokló internetes szolgáltatások korában az egyik legégetőbb kérdés, hogy a techvállalatok vajon elég körültekintően kezelik-e a személyes adatokat. A Facebook-Cambridge Analytica és a hasonló botrányok egyébként is megtépázták a felhasználók bizalmát, most pedig egy friss jelentés emlékeztet rá, hogy még a céges irányelvek sem garantálják a tisztességes eljárást.

A Vice hozta le először a hírt, hogy egy kiszivárgott dokumentum alapján a Google az elmúlt években 80 alkalmazottat rúgott ki az adatokkal való, különböző típusú visszaélések miatt. Ebből 36-an tavaly, 26-an 2019-ben, 18-an pedig 2018-ban kerültek lapátra.

Hirdetés

A portál forrásai szerint a 2020-as esetek 86 százalékában bizalmas információk kezelése miatt repültek az érintettek, 10 százalékukban viszont azért, mert személyes adatokhoz fértek hozzá, módosították vagy törölték azokat.

A Vice-hoz eljuttatott közleményében a Google szóvivője úgy fogalmazott, hogy a cikkben említett kirúgásokra "többnyire érzékeny vállalati információkhoz és szellemi tulajdonhoz való illetéktelen hozzáférés, vagy azokkal való visszaélés" miatt került sor. A vállalat továbbá azt is állítja, hogy erősen korlátozzák az alkalmazottak hozzáférését a felhasználói adatokhoz, és folyamatosan figyelik a visszaéléseket, ezért az ilyen esetek száma "következetesen alacsony".

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.