Hirdetés

Top 5 bootolható USB stick-készítő szoftver



|

Többféle megoldás is kínálkozik, ha egy operációs rendszer telepítéséhez vagy a számítógép javításához indítható USB-sticket szeretnél készíteni. Megmutatjuk a legjobb öt alternatívát.

Hirdetés

Ha szeretnéd kipróbálni, hogyan működik egy Linux disztribúció, vagy Windowst telepítenél egy PC-re, netán a Rasperry Pi kap új feladatot, és számára kell új "memóriakártyát" készíteni, akkor ennek legegyszerűbb módja az, ha indítható USB-sticket vagy memóriakártyát készítesz. Ilyenkor nem elegendő a fájlokat az adathordozóra másolni, hanem arra is szükség van, hogy felkészítsd azt a PC elindítására - ehhez pedig speciális szoftverre lesz szükséged. Ebben a cikkben mutatunk öt jó (és többségében ingyenes) alternatívát, de természetesen más alkalmazásokkal is próbálkozhatsz.

Amire mindenképpen figyelj, az az, hogy a cikkben bemutatott programok használata előtt mentsd le az adatokat a stickről vagy a memóriakártyáról, mert a folyamat során minden rajtuk lévő adat elvész.

Hirdetés

1. Rufus

Valószínűleg sokak számára nem lesz meglepő hogy a sort a Rufusszal kezdjük; ami persze nem véletlen, ez az alkalmazás számít az egyik legnépszerűbbnek manapság. Elméletileg teljesen mindegy számára, hogy USB-stickre vagy memóriakártyára szeretnél-e kiírni egy ISO-fájlt, és az sem számít, hogy az ISO mit tartalmaz: lehet benne Windows telepítő, Raspberry OS vagy akár valamilyen live Linux rendszer is. A Rufus felépítése egyszerű, a kezelése pedig ebből adódóan nagyon könnyű - de azért néhány opciót tudunk állítani (pl. fájlformátum, klaszterméret). A Windows képfájlokhoz tartozik egy hasznos extra is, mégpedig az, hogy egy-egy pipa elhelyezésével kikerülheted a Windows 11 által nyújtott hardverkövetelményeket vagy azt, hogy a rendszert csak és kizárólag online kapcsolattal tudjad telepíteni.

Letöltés

BalenaEtcher

Az igazság az, hogy egy bootolható USB-stick elkészítése sosem túl bonyolult feladat, de ha teljesen ki szeretnéd maxolni a felhasználói élményt, akkor a BalenaEtchert ajánljuk. A program elegáns, letisztult kezelőfelülettel rendelkezik, és mindössze három kattintással elkészítheted indítókulcsodat. A letöltött fájl vagy az URL kiváltása után a céleszközt kell megadni (vagy még azt sem, hiszen az app felismeri magától, ha csak egy megfelelő tároló csatlakozik a géphez), majd egyszerűen a Flash gombra kattintani. Minden mást elintéz a BalenaEtcher, amely a fájlok felmásolását követően még egy gyors ellenőrzést is végez, hogy biztosan minden rendben legyen.

Letöltés

UNetbootin

Ez a szoftver elsősorban azok számára készült, akik valamilyen Linux disztribúciót szeretnének kipróbálni. Számukra a UNetbootin annyiban mindenképpen leegyszerűsíti a folyamatot, hogy a telepítő ISO fájl letöltésével sem kell bajlódni. A program letölti ezt saját maga, miután kiválasztottad egy listából azt a disztribúciót, amit használni szeretnél. A lista elég terjedelmes, és az olyan, ritkább változatokat is tartalmazza, mint például a Tails. Emellett néhány ingyenes, a PC szoftveres problémáinak orvoslására használatos rendszereszközt (pl. Kaspersky Rescue Disk, Parted Magic) is el tudsz készíteni vele. Az alkalmazás nemcsak Windows, hanem Linux és macOS alá is elérhető.

Letöltés

MultiBootUSB

A UNetbootinhez nagyon hasonló eszközről van szó, amelynek legnagyobb trükkje az, hogy ugyanarra az USB-stickre egynél több live rendszert is fel tud telepíteni, amennyiben a sticken van ehhez megfelelő szabad kapacitás. Az adathordozón a rendszerek tárolása annyira szeparált, amennyire csak lehetséges, így utólagos telepítésre, sőt már meglévő rendszer eltávolítására is minden további nélkül van lehetőség. Extraként olyan telepítést is kérhetünk, amely a sticken lévő rendszereket QEMU virtuális környezetben, a számítógép újraindítása nélkül tölti be.

Letöltés

PowerISO

Az egyik legnagyobb tudású, ebből adódóan azonban a leginkább összetett szoftver a PowerISO, amit elsősorban azért tettünk be ebbe az összeállításba, mert mindkét irányban működik: azaz nemcsak arra tudod használni, hogy bootolható USB sticket vagy DVD-t készíts vele, hanem arra is, hogy ezekből hozz létre olyan ISO-fájlt, amit később bármikor visszaírhatsz. A PowerISO ebből adódóan ideális cserélhető adathordozóról futó rendszerek teljes biztonsági mentésére - például nagyobb frissítések előtt. A program további érdekes tulajdonsága, hogy a két funkció kombinálásával az ISO-fájlok közvetlen szerkesztésére is lehetőséget nyújt - cserébe viszont fizetős, ha 300 MB-nál nagyobb fájlokkal dolgoznál.

Letöltés

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.