Hirdetés

Top 5 külső adattároló a karácsonyfa alá



|

Zsarolóvírusok, kibertámadások ellen a legjobb, ha biztonsági másolatot készítesz fontos fájljaidról. Erre a külső adattároló az ideális - megmutatjuk, melyik a legjobb választás.

Hirdetés

Ma már evidens, hogy a számítógépben SSD-n tároljuk az adatokat; az árak csökkenésének és a felhőalapú szolgáltatásoknak hála a klasszikus merevlemezekre tényleg csak akkor van szükség, ha több TB-nyi adatot kell tárolni. Ha viszont a gépházon kívüli adattárolás jön szóba, rengeteg opció és tengernyi termék közül választhatsz. Ha például fontos a mobilitás, akkor szóba jöhet egy USB stick, egy külső merevlemez vagy egy SSD is. Ha viszont a cél egy lakáson belüli, az egész család számára hozzáférhető központi tárhely kialakítása, érdemes inkább NAS-ban gondolkodni.

Ezekben a megoldásokban közös, hogy nagyon nagy mennyiségű adatot képesek tárolni, viszont természetesen ezzel együtt is megvan mindegyik verziónak az előnye és a hátránya is egyaránt. Ajánlónk éppen ezért inkább a lehetőségekről szól, semmint a konkrét termékekről - adott kategórián belül természetesen választhatsz más gyártót vagy terméket is, ha az szimpatikusabb.

Hirdetés

Ultra hordozható: Kingston DataTraveler Exodia M 256GB

Ha egy olyan adattárolóra van szükséged, amely nagy mennyiségű adatot képes tárolni, mégis nagyon kis helyen elfér, akkor az USB stickek között érdemes szétnézned. A Kingston a piac megkerülhetetlen szereplője, termékei nemcsak kedvező áron kaphatók, hanem emellett megbízhatóak is. A DataTraveler Exodia M széria USB 3.2 interfészt használ, a csatlakozót pedig használaton kívül elrejtheted, így nem fog megsérülni. Az Exodia M sorozat a belépőszintet képviseli, ami a kedvező ár mellett elsősorban az adatátviteli sebesség terén mutatkozik meg: írásnál 30 MB/s-os, olvasásnál pedig 90 MB/s-os tempó érhető el. De erre a szegmensre általánosságban is igaz, hogy ha nagy sebességre vágysz, mélyebben kell a zsebedbe nyúlni.

Ár: 7 ezer forint

Hordozható 2,5": Toshiba Canvio Advance 2 TB

Ha nagyobb mennyiségű adatra és gyorsabb adatátviteli sebességre van szükség, akkor egy olyan külső, 2,5 colos merevlemezt érdemes választani, amely legalább USB 3.0 szabványt támogató csatolófelülettel rendelkezik. Ebben az esetben az adatátviteli sebességet nem az interfész, hanem maga a HDD fogja meghatározni, így átlagosan 100-120 MB/s-os adatátvitelre számíthatsz. A 2,5 colos külső merevlemezek előnye, hogy nem túl nagyok, de persze számít az is, hogy működésükhöz jellemzően nem kell külső tápegység, beérik azzal a teljesítménnyel, amit egy USB csatlakozó képes biztosítani. Az összeállításba azért a Toshiba merevlemezét választottuk, mert jár mellé egy kísérő alkalmazás is, amivel az adatokhoz való hozzáférést jelszóval védheted le.

Ár: 31 ezer forint

Hordozható SSD: WD My Passport SSD 2 TB

Az SSD-k akkor is rendelkeznek egy fontos előnnyel, ha a legfontosabb cél a hordozhatóság: nincs bennünk mozgó alkatrész, ezért nem túl érzékenyek a környezeti hőmérséklet változására és az ütésekre (pl. véletlen leejtés) sem. A Western Digital a My Passport SSD sorozat esetében például azt ígéri, hogy még egy 2 méteres eséstől sem lesz baja az adattárolónak, és így persze a rajta lévő fontos információknak sem. Ára miatt leginkább az 1 vagy 2 TB-os modell jöhet szóba, de ennél egy lépcsővel kisebb (500 GB-os) és egy lépcsővel nagyobb (4 TB-os) kapacitást is választhatsz. Az USB 3.2 Gen 2-es csatlakozónak hála az adatátviteli sebességgel sem lesz gond, olvasásnál és írásnál egyaránt 1000 MB/s körüli tempóra számíthatsz.

Ár: 65 ezer forint

Külső HDD 3,5": Verbatim Store 'n' Save 4 TB

A külső adathordozók piacán a 3,5 colos merevlemezzel szerelt modellek a legritkábbak, pedig sokszor lehet rájuk szükség. Például akkor, ha szeretnéd költséghatékonyan bővíteni egy notebook tárhelyét - 4 TB-nyi kapacitást például semmilyen más módszerrel nem fogsz tudni összehozni 40-50 ezer forint környékén. A Verbatim Store 'n' Save USB 3.0 csatlakozófelülettel rendelkezik, így a sebességével nem lesz gond; további extra pedig az, hogy a gyártótó kapsz egy biztonsági másolatok készítésére szakosodott szoftvert is, így nem kell a Windows beépített, eléggé korlátos megoldására hagyatkoznod.

Ár: 45 ezer forint

Központi tárhely: Asustor Drivestor 2-AS1102T

Ha az otthonodban egy központi tárhelyet szeretnél kialakítani, amelyet minden, a hálózatra csatlakozó eszköz elérhet, akkor egy NAS-ra lesz szükséged. Az Asustor AS1102T két HDD-t fogad, így könnyen kialakíthatsz akár 12-16 TB-nyi központi helyen a PC-k, notebookok, telefonok, tabletet és tévék számra. A NAS a legjobb választás, ha kiterjedt multimédiás könyvtárad van, vagy szeretnél több eszközről is biztonság mentéseket készíteni. Bár a NAS-t ARM processzorral szerelték, így is rengeteg extra szolgáltatást kínál - tartalma elérhető például interneten keresztül is, készülhet biztonsági mentés a felhőbe, a fotókhoz és videókhoz pedig klassz galéria felületet is kapsz.

Ár: 80 ezer forint

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.