Hirdetés

Így állítsd vissza törölt vagy letiltott Instagram fiókodat

|

Sokféleképpen előfordulhat, hogy Instagram nélkül maradsz: akár saját döntésed volt, akár külső körülmény okozta, van visszaút.

Hirdetés

Az Instagram egyszerű képmegosztóként indult, mára azonban olyan közösségi platformmá vált, amely sokak számára legalább olyan fontos, vagy akár még fontosabb, mint a Facebook. Képek mellett üzenetekre, videókra, sztorikra, interaktív posztokra is használható, épp ezért akár mi magunk függesztettük fel egy időre a használatát, akár valami egyéb miatt nem tudunk belépni, könnyen jöhet a kísértés arra, hogy újra belevessük magunkat. Összeszedtük a leggyakoribb eseteket és ezek megoldásait.

Hirdetés

Mit tegyek, ha elfelejtettem a belépési adataimat?

Gyakran előfordul, hogy a sokféle jelszavunk összekavarodik a fejünkben, esetleg egy új telefonra költözve nem tudunk az elmentett belépési adatok kényelmére hagyatkozni. Ilyenkor a legegyszerűbb megoldás, a belépési mezők alatt az elfelejtett belépési név / jelszó sorra koppintva adjuk meg e-mail címünket vagy telefonszámunkat, ezután könnyen létrehozhatunk új jelszót.

Mit tegyek, ha az Instagram felfüggesztette a fiókomat?

Ez az egyik leggyakoribb kérdés a témában. A szolgáltatás üzemeltetői ugyanis igyekeznek szűrni egy csomó mindent a hamis profiloktól a gyűlöletbeszéden, önkárosítást ábrázoló tartalmakon át a meztelenségig. Olykor igazuk van, máskor pedig csak véletlenül keveredünk egy jobban megsuhintott banhammer útjába, de ilyen esetekre is van megoldás.

Ha emiatt nem tudunk belépni, arra mindig egy külön üzenet figyelmeztet. Eleve már ebben is találunk egy Tudj meg többet / Learn more linket, amire kattintva elindíthatunk egy visszaállítási folyamatot. A végén persze meg kell várnunk a jóváhagyást, de ha tényleg csak félreértésen alapult a felfüggesztés, nemsokára jön az üzenet arról, hogy újra beléphetünk. És igen, a jelek szerint a visszaállítást gyorsíthatja, ha ezt a folyamatot akár többször egymás után is megismételjük, szóval itt tényleg használ a folyamatos pöcögtetés, nem úgy, mint a lifteknél, amik bizony nem jönnek gyorsabban csak attól, hogy szélvészként tapogatjuk a hívógombot.

Egy másik módszer a felfüggesztés visszaállítására, ha böngészőben megnyitjuk a szolgáltatás hivatalos kontakt-oldalát. Itt ki kell tölteni a megfelelő mezőket, majd a küldés gombra tenyerelni, és várni a jóváhagyást. Ennél a megoldásnál is él a többszöri próbálkozás lehetősége, van rá esély, hogy egy újabb küldés után másik moderátorhoz kerül az ügyünk, aki talán engedékenyebb. Viszont mindkét módszerre érvényes, hogy ha tényleg nyilvánvaló, hogy tudatosan szegtük meg a moderálási alapelveket, nem lesz elég egy "bocs, véletlen volt" üzenet.

Mit tegyek, ha leállítottam az Instagram fiókomat, de újra belépnék?

Az Instagram néhány éve adta hozzá azt a lehetőséget, hogy ha épp kissé elegünk van a közösségi életből, vagy túlságosan elvonja a figyelmünket a sok instázás, teljes törlés helyett felfüggeszthetjük a fiókunkat. Ha egy ilyen távollétből térnénk vissza, semmi más teendőnk nincs, mint újra belépni az appba, és máris minden visszaáll a régi kerékvágásba - legfeljebb annyit kell tennünk, ha már túl rég jártunk utoljára Instagramon, hogy újra elfogadjuk az adatkezelési és működési szabályzatot. Ezután ugyanúgy meglesz minden, ahogy hagytuk, tehát az összes képünk, videónk, ismerősünk és üzenetünk.

Mit tegyek, ha meghackelték az Instagram fiókomat?

Ez már keményebb dió: ilyenkor valaki megszerezte a hozzáférést a fiókodhoz, és a legrosszabb esetben a jelszót is megváltoztatta, így te már nem is tudsz belépni. Ilyenkor az a lényeg, hogy gyorsan cselekedj, hiszen minél több időt adsz az illetéktelen használónak, annál több kárt tud okozni az adataid ellopásával, fals üzenetek küldözgetésével, megtévesztéssel.

Először ellenőrizd, érkezett-e e-mail az Instagramtól, mely szerint megváltoztak a fiókadataid. Ha kaptál ilyet, könnyű dolgod van, a levélben szerepel egy "nem én voltam" link, amire kattintva azonnal visszacsinálhatsz mindent.

Ha nem jött ilyen e-mail, még mindig vannak lehetőségeid. Kérj login linket a telefonszámodra és ne e-mail címre (hiszen az valószínűleg a hackernél landolna). A belépési képernyőn válaszd a Belépési segítség kérése vagy Elfelejtett jelszó sort, és itt a telefonszámodat megadva egy ideiglenes belépési linket kapsz - ezt meglátogatva lépésről lépésre segít a rendszer a helyreállításban. Ezután viszont villámgyorsan válassz új, biztonságos jelszót, és ellenőrizd, változott-e valami (posztolt-e valaki a nevedben bármit, vagy bekövetett-e új fiókokat).

Ha a fentiek közül egy módszer sem segít, jöhet az eset jelentése. Ugyancsak a belépési képernyőn látható Belépési segítség kérése / Elfelejtett jelszó pontnál kezdjük a folyamatot, majd meg kell adnunk az e-mail címünket vagy telefonszámunkat, végül pedig a További segítség kérése sort kell választanunk. Ekkor egy hosszadalmasabb folyamat indul el, ahol a moderátorok azt is kérhetik, hogy küldj magadról egy olyan fotót, amin egy általuk küldött biztonsági kódot mutatsz fel.

Mit tegyek, ha töröltem, vagy más törölte az Instagram fiókomat?

Sajnos ez az egyetlen eset, amikor semmit nem lehet tenni a helyreállítás érdekében. Amennyiben nem csupán felfüggesztett, hanem konkrétan törölt fiókról van szó, akkor keresztet vethetsz az ott található fotókra, videókra és üzenetekre. Szerencsére legalább az ahhoz tartozó e-mail címmel vagy telefonszámmal indíthatsz új fiókot, de a korábbi felhasználónevedet már nem választhatod hozzá.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.