Hirdetés

Törölték a Google kereső egyik legrégebbi funkcióját



|

A Google szép csendben eltávolított egy hasznos képességet a kereső repertoárjából, de van más megoldás.

Hirdetés

Akármilyen hihetetlennek is tűnik, a Google kereső bizony közel harminc évvel ezelőtt, 1997-ben vált elérhetővé, és aki rápillant, hogy miként is festett akkoriban a szolgáltatás weboldala, könnyedén beláthatja, hogy óriási változások történtek az évtizedek során, még ha maga az alapfunkció ugyanaz is maradt.

Az üzemeltető nemrég ismét bütykölt egy kicsit a motorháztető alatt, ám ezúttal sajnos nem egy újabb képességre tett szert a kereső, hanem egy régi, hasznos funkció tűnt el a repertoárjából.

Elsőként a Search Engine Land adott hírt róla, hogy a Google törölte a tárolt linkek megtekintésének lehetőségét a keresési eredmények felületén. Ez arra szolgált, hogy előhívhattuk egy adott weboldal valamivel korábbi, elmentett verzióját, amennyiben az hagyományos úton nem volt elérhető, vagy ha ki akartunk szúrni egy frissen végrehajtott változtatást.

Hirdetés

Az ún. cache linkek törlését a Google keresésügyi összekötője, Danny Sullivan is megerősítette az X felületén, azt írva, hogy a szolgáltatás egyik legrégebbi funkciója még azokban az időkben született meg, amikor gyakran előfordult, hogy egy oldal nem töltődött be. A cég szerint viszont ezek az idők már elmúltak, így többé nem indokolt a weblapok tárolása.

A döntés tehát végleges, ugyanakkor közvetlenül a böngészők keresősávjából egyelőre továbbra is elérhető az egyes weboldalak elmentett változata. Ehhez a "cache:kívántwebcím.com" formátumot kell beírni az URL helyére, a kívánt webcím helyett értelemszerűen a meglátogatni kívánt lappal. Hogy még meddig marad meg ez a lehetőség, az rejtély, de hosszabb távon biztosan más módszer után kell nézni.

Erre pedig a The Internet Archive által üzemeltetett Wayback Machine nyújthat megoldást, amely évekre visszamenőleg archiválja a weblapokat, már több mint 863 milliárd internetes oldal lenyomatát őrizve.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.