Hirdetés

Történelmi rekordot döntött a bitcoin árfolyama



|

Szimbolikus győzelmet aratott a feltámadt kriptovaluta, még ha nem is tudta sokáig tartani az új csúcsot.

Hirdetés

A pénzügyi szakemberek régóta figyelmeztetnek a kriptovaluták árfolyamának szélsőséges ingadozására, amit a piacvezető bitcoin az elmúlt években látványosan prezentált. A BTC értéke ugyanis a pandémia alatt szabályosan kilőtt, meg sem állva a 2021 november 10-én elért 68 789 dolláros rekordig, majd a járvány lecsengésével a mélybe zuhant, egészen 16 ezer dollár környékére süllyedve.

2023 óta azonban ismét felfelé kapaszkodik a blokkláncpénz, aminek óriási lökést adott, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) idén januárban engedélyezte az úgynevezett bitcoin-ETF-eket. Ez a kifejezés BTC-re épülő, tőzsdén kereskedett alapokat takar, amelyek lehetővé teszik a befektetőknek, hogy annak tényleges megvásárlása nélkül invesztáljanak a kriptovalutába.

Hirdetés

A SEC döntésével kirobbant befektetési láz pedig végül történelmi csúcsra juttatta a bitcoin árfolyamát, tegnap ugyanis 69 200 dolláron tetőzött a virtuális pénz értéke, néhány száz dollárral felülmúlva a 2021-ben beállított csúcsot. A rekord mindazonáltal kérészéletűnek bizonyult, röviddel a csúcstámadás után ugyanis 13%-ot esett az árfolyam, amit a Google Finance grafikája is látványosan megmutat.

A zuhanás végül ideiglenesnek bizonyult, mivel azóta ismét megindult felfelé a BTC ára, e sorok írásakor 66 950 dolláron, vagyis darabonként 24 176 000 forinton állva. A nagy kérdés most az, hogy vajon meddig tart ki a pozitív trend, hiszen a kriptovaluta története a bizonyíték, hogy ebben a műfajban semmi sincs garantálva.

A befektetők számára optimizmusra adhat okot, hogy az ETF-re rárepült óriások, köztük a Blackrock, a Fidelity vagy Grayscale óriási pénzeket pumpálnak a bitcoinba, áprilisba pedig sor kerül a blokkláncpénz ún. felezésére (halving) is, amikor is lassulni fog az új BTC-k kibányászásának üteme, ez pedig a korábbi tapasztalatok alapján általában az árfolyam meglódulását okozza.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.