Hirdetés

Tovább tarthatjuk életben a Windows 10-et – de fizetnünk kell ezért



|

Aki akarja, az 2025 után is biztonságosan használhatja az operációs rendszert.

Hirdetés

Legutóbb az októberi piaci adatok kapcsán foglalkoztunk a témával, hogy a két éve megjelent Windows 11 népszerűsége bizony továbbra sem valami magas: az új platform 30% körüli részesedéssel képviselteti magát, míg a régi Windows 10-re a felhasználók nagyjából 70%-a szavaz, annak ellenére is, hogy 2025. október 14-én megszűnik a támogatása.

Legalábbis eddig ez volt a menetrend, ám a Microsoft most félig-meddig visszavonulót fújt, és bejelentette, hogy a határidő lejárta után is lehetséges lesz biztonsági frissítéseket kapni a 2015-ben kiadott platformhoz.

Hirdetés

A redmondiak ugyanis a Windows 10 esetében kivételesen nemcsak vállalatoknak és szervezeteknek, hanem a privát felhasználóknak is elérhetővé fogják tenni az Extended Security Updates (ESU) programot, amelynek keretében továbbra is érkeznek majd a biztonsági frissítések az operációs rendszerhez.

"Bár határozottan javasoljuk a Windows 11-re való átállást, megértjük, hogy vannak olyan körülmények, amelyek megakadályozhatják, hogy még a támogatás lejárta előtt lecserélje a Windows 10-es eszközeit. Ezért a Microsoft elérhetővé teszi az Extended Security Updates-programot."

- írja a redmondiak blogposztja. A dolog szépséghibája, hogy az ESU egy fizetős program, tehát aki életben szeretné tartani az addigra már több mint 10 éves rendszert, annak a zsebébe kell nyúlnia. Az árazás és az ESU további részletei egyelőre nem ismertek, azok kapcsán későbbre ígér tájékoztatást a Microsoft. Annyit azonban már most leszögez a közlemény, hogy a meghosszabbított támogatás csak a biztonsági frissítésekre szól, míg új funkciókra vagy felhasználók által kezdeményezett módosításokra nem számíthatunk tőle.

Rövid időn belül egyébként ez már a  második téma, amiben a vállalat visszakozik az eredeti, keményebb álláspontjához képest: a redmondiak korábban azt ígérték, hogy már egyáltalán nem érkeznek új funkciók a Windows 10-be, nemrég viszont mégis bejelentették, hogy itt is elérhetővé teszik az új Copilot AI-asszisztenst.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.