Hirdetés

Továbbra is gyengélkedik a PC-piac, az Apple-nek különösen rosszul fut a szekér



|

Még mindig mélyrepülésben vannak a PC-eladások, de már látszik a fény az alagút végén.

Hirdetés

A pandémia alatti, részben a távmunka által hajtott eszközbeszerzések rekordeladásokhoz vezettek a PC-s piacon, a járvány lecsengésével viszont véget ért a bőség ideje, tavaly óta az egész szegmens a kereslet látványos csökkenésével küzd.

Ahogy az októberben megszokott, a napokban több elemzőcég is elérhetővé tette a harmadik negyedévről (Q3), vagyis a július-augusztus-szeptemberi időszakról szóló beszámolóját, melyek alapján ugyan továbbra sincs kint a gödörből az iparág, de már közeleg a fordulat.

Hirdetés

Az IDC adatai szerint az idei Q3-ban az előző év azonos időszakához képest összesen 7,6%-kal produkált kevesebb eladást a PC-s piac, ami a gyakorlatban 68,2 millió gazdára talált asztali- és hordozható gépet jelent. Az öt legnépszerűbb gyártó közül egyedül a Lenovo mögött a második helyen álló HP tudta növelni az eladásait (+6,4%), míg a negyedév legnagyobb vesztese a -23,1%-os csökkenést elkönyvelő Apple lett.

Az elemzőcég ugyanakkor úgy véli, hogy ha lassan is, de már kifele tart a válságból a PC-s piac, 2024 második felétől pedig meglódulnak majd az eladások, köszönhetően  az eszközök természetes csereciklusának és a támogatása végéhez közeledő Windows 10-ről való átváltásnak. Az utóbbi kapcsán nemrég az Intel egy fejese is kifejezte a reményeit, amikor arról beszélt, hogy tudomása szerint jövőre befut a Windows 12, felhajtva a processzorok iránti keresletet.

Az IDC-hez hasonló következtetésekre jutott a Gartner elemzőcég is: ők -9%-os csökkenést és 64,3 milliós eladást mértek a harmadik negyedévben, a HP esetében ugyanúgy 6,4%-os növekedéssel, az Apple-nél viszont még erőteljesebb, 24,2%-os csökkenéssel. A legnépszerűbb gyártók itt is a Lenovo - HP - Dell - Apple - Asus sorrendben követik egymást, ez a jelentés viszont arra fogad, hogy már ebben a negyedévben, vagyis a 2023-as Q4-ben megindul az iparág fellendülése.

Akárhogy is legyen, ha hardvercsere előtt állsz, most érdemes lehet elgondolkodni a vásárláson, hiszen a kereslet növekedése minden bizonnyal az árakat is felhajtja majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.