Hirdetés

Transformers a valóságban: ez a robot egy pillanat alatt változik autóból repülővé, ha arra van szükség



|

Egy bostoni egyetemen építették meg a gépet, ami bármilyen terephez képes alkalmazkodni.

Hirdetés

A különböző technológiai kutatások vezetői gyakran próbálnak meg a természetből inspirálódni. Sok millió év alatt az evolúciónak hála elképesztő dolgok alakultak ki az állat- és növényvilágban, így amikor egy problémára keresik a megoldást, általában megvizsgálják, hogyan küzdenek meg ezzel az élőlények. A speciális tapadókorongok kifejlesztéséhez például a gőték talpát vizsgálták, a legenergiatakarékosabb mozgást pedig a kukacoktól, hernyóktól próbálják meg ellesni a robotikában dolgozók.

Hirdetés

A természet ihlette a bostoni Északnyugati Egyetemen fejlesztett M4 (Multi-Modal Mobility Morphobot) tervezőit is. A videón is látható robot alapvetően 4 keréken gurul, de egy akadályhoz érve képes két lábra emelkedni mint egy szurikáta, hogy átlessen a fal fölött. Ha pedig sétálva nem tudja leküzdeni az akadályt, a kerekeit felhatjva négyrotoros drónná változik, és egyszerűen elrepül. Ráadásul a robotot vezérlő mesterséges intelligencia képes emberi beavatkozás nélkül is felmérni a terepet és kiválasztani a leghatékonyabb közlekedési módot.

A robot megálmodói szerint egy ilyen szerkezetnek rengeteg felhasználási módja lehet, a sérültek szállításától az ismeretlen bolygók felfedezéséig. A kutatók megpróbáltak ellesni pár trükköt a fácánfélék közé tartozó csukár madártól, ami úgy szalad fel emelkedőkön, hogy egy kicsit a szárnyaival is hajtja magát, illetve a fókáktól, akik egész máshogy használják az úszólábaikat attól függően, hogy vízben vagy szárazföldön közlekednek-e.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.