Hirdetés

Trollkodni próbált, végül közel 60 millió forintot vesztett egy NFT-kereskedő



|

A Twitteres botokból akart tréfát űzni a tokenhuszár, ám egy leleményes kollégája miatt végül ő vált vicc tárgyává.

Hirdetés

A kriptopiac gyengélkedésével a tavaly óta tomboló NFT-láz is mélypontra jutott, arról azonban szó sincs, hogy teljesen leállt volna a kereskedés, most pedig egy kifejezetten vicces történetet produkált a tokenpiac.

A sztori főszereplője a Franklin néven ismert NFT-kereskedő, aki azzal vált "híressé", hogy 57 darabot birtokol a rendkívül értékesnek számító Bored Ape Yacht Club tokenekből. A kereskedő ezzel 114 ezer követőt szerzett a Twitteren, akik előtt a napokban sült fel egy tréfával, amely 150 ezer dollárjába, vagyis több mint 58 millió forintjába került.

Hirdetés

A történet megértéséhez mindenekelőtt tisztáznunk kell, mi is az az Ethereum Name Service, azaz az ENS. Az Ethereum-pénztácák alapból egy 40 karakteres számsorral vannak nyilvántartva, az ENS révén viszont egyedi azonosítókra tehetünk szert, hasonlóan az egyedi rendszámokhoz. Ezek gyakran egészen elképesztő összegekért cserélnek gazdát, amikor a vásárlóik abban reménykednek, hogy egy nap majd többet kérhetnek értük. A nagy cégek későbbi igényeire játszó felhasználók olyan neveket védetnek le, mint a "Nike.eth" vagy az "Amazon.eth", a "Porno.eth" domainért pedig korábban 270 ezer dollárnyi Ethereumot fizetett egy vásárló.

Egyesek a Twitter-botok kijátszásával igyekeznek felverni az egyedi nevek árát. Ilyenkor egy kamu ajánlattal élnek, amit a bot fiókok aztán válogatás nélkül világgá kürtölnek. Az ügyeskedők célja, hogy kifogjanak valakit, aki a "szenzációs" lehetőségről értesülve rálicitál a kamu ajánlatra, jóval többet fizetve az adott domainért, mint amit az valójában ér. Itt jön a képbe Franklin, aki egy kis trollkodással igyekezett csúfot űzni a jelenségből.

A kereskedő regisztrálta a "stop-using-fake-bids-its-honestly-lame-my-guy.eth" nevet, ami szabad fordításban nagyjából annyit tesz, hogy "fejezd be a hamis ajánlatok használatát, őszintén szólva gáz dolog, barátom".  Ezt követően az egyik alternatív fiókjáról egy 200 Ethereumos ajánlatot tett saját saját magának a domainre, amit így persze szépen ki is posztoltak a twitteres botok. Franklin döbbenetére viszont valaki szintén rárepült a névre, és 1,891 ETH-t (ez kb. 1,1 millió forintot ér) kínált a trollkodásnak szánt portékáért.

A kereskedő el is fogadta a könnyen jött pénzt (amivel egyébként nagyjából legitimálta is az efféle ügyeskedést), majd eldicsekedett vele, hogy ez a valaha keresett "legmeglepőbb" 1,891 ETH-ja. Ekkor jött azonban a feketeleves: a nagy örömködésben elfelejtette visszavonni a saját magának tett 200 ETH-s kamu licitet, a domain új tulajdonosa pedig gyorsan lecsapott rá, jelentősen megrövidítve ezzel a tokenhuszárt. Franklin mentségére szóljon, hogy igyekezett a közösséggel együtt nevetni, és erről is hírt adott egy bejegyzésben, az évszázad viccének nevezve a történteket.

Az őszinte kacagást persze nagyban segíthette, hogy a veszteség még aprópénznek sem nevezhető a kereskedő NFT-s vagyonához képest. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.