Hirdetés

Tudni akarod, mit fejleszt az Apple? Nézd meg, kiket vesznek fel!



|

Tulajdonképpen gyermekien egyszerű ez a következtetés, és egy adatelemző cég meg is mutatja, merrefelé változhat az Apple annak fényében, milyen állásokat hirdet.

Hirdetés

Ha egy autógyártónál hirtelen egy csomó embert vesznek fel a motorokat gyártó részlegre, rögtön tudhatjuk, hogy azon a területen várható nagyobb durranás, míg ha tervezőket hajtanak fel tonnaszám, arra gyanakodhatunk, hogy dizájnváltásra készülnek. Ugyanezt a metódust alkalmazza a Thinknum nevű adatelemző cég, amely a fontosabb vállalatok álláshirdetéseit figyeli. Az Apple-t 2016 eleje óta fürkészi és a találatai alapján a szakértői úgy vélik, egyértelmű szemléletváltás folyik az almás gigacégnél.

Hirdetés

Az elemzőcég az Apple saját álláshirdető portálját szkennelte, és az innen összegyűjtött adatok alapján érdekes statisztika született. Évről évre egyre több szoftverfejlesztéssel foglalkozó munkatársat kerestek, és mostanra előállt az a helyzet, hogy a szoftveres állások száma meghaladta a hardvermérnökökét (a február végi állás szerint 1360 szoftverfejlesztőt és 1070 hardvermérnököt kerestek). Ez a két legfontosabb kategória, ezektől jóval lemaradva jönnek a kereskedői, üzletfejlesztési, szervizes és marketinges állások.

Ezen adatok alapján az sejthető, hogy nem feltétlenül egy olyan hardver lesz a "következő legfontosabb dolog", mint annak idején az első Macintosh gép, vagy épp az első iPod és iPhone. A cég inkább olyan szolgáltatásait bővítené, mint amilyen az Apple Store és az Apple Music, de már a kanyarban van a sokak által rebesgetett új hírszolgáltatás és videós streaming platform is. Emellett azt is látni lehet, hogy bár az eddig fejőstehénnek számító iPhone-ok népszerűsége valamelyest visszaesett és a hardveres újdonságokból sem voltak már igazán gyomronvágóak az elmúlt pár generációban, az almás telefonban is a mesterséges intelligenciával, gépi tanulással kapcsolatos szoftveres fejlesztések számítottak nagyobb előrelépésnek.

Ez persze nem jelenti azt, hogy az Apple hirtelen hardvergyártóból szoftvercéggé változna, és átbillen az eddigi arány a szolgáltatások oldalára, de tény, hogy a világszerte jelenleg nagyjából 1,4 milliárd aktív Apple eszközzel a cég elérte a fejlődési határt, és számolnia kell azzal, hogy az eddigieknél kevesebb hardvert tud majd eladni, ezért rá kell feküdnie az ezekhez kapcsolódó (sőt, akár az ezektől független) ökoszisztémára. Tehát még az is lehet, hogy az a nagy durranás, amit az első iPhone sokkja, majd a lassú ellaposodás óta várnak az emberek a cégtől, nem valami új számítógép, telefon vagy egyéb "vas" lesz, hanem valamilyen szolgáltatás. Meglátjuk - március 25-én indul az Apple fejlesztői konferenciája, ott például sok minden kiderülhet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.