Hirdetés

Tudtad, hogy egy furcsa keveréknyelvet beszélnek a világűrben?



|

A runglish elsősorban az orosz és amerikai űrhajósok közötti kommunikáció hatékonyságát hivatott növelni.

Hirdetés

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) az űrkutatás történelmének egyik legnagyobb és legdrágább eszköze, ami lényegében az amerikai NASA, az orosz Roscosmos, a japán JAXA, az európai ESA és a kanadai CSA közös vállalkozásaként üzemel. Talán többeknek sem nagy meglepetés, hogy az élen az amerikaiak és az oroszok állnak, ami egyebek mellett az ott használatos nyelvezetben is tetten érhető.

Az IFLScience beszámolójából ugyanis kiderült, hogy egy teljesen egyedi, sajátos nyelvet beszélnek az ISS fedélzeten. Ez pedig nem más, mint az úgynevezett runglish, amiről így már nem is olyan nehéz kitalálni, hogy lényegében az angol és orosz keresztezéséből jött létre. Persze nem önös érdekek táplálták ennek kialakulását: a runglish elsősorban azért született meg, hogy megkönnyítse a kommunikációt, gördülékenyebbé tegye a munkát a fedélzeten tartózkodó űrhajósok számára.

Hirdetés

Természetesen ettől függetlenül az angol az elsődleges nyelv az ISS fedélzetén, de alapszinten elvárt az orosz nyelv megértése is. Ennek elsődleges oka egyébként, hogy az űrsiklók kivonását követően - még a SpaceX megjelenése előtt - csak az orosz Szojuz volt az egyetlen módja az űrhajósok szállításának. Ebből kifolyólag az abban található gombokat és táblákat is orosz feliratokkal látták el, ami hosszútávon egy sajátos, angolt és oroszt vegyítő nyelv kidolgozásához vezetett.

Több tanulmány is vizsgálta már a runglisht: a legfrissebb eredmények arra mutattak rá, hogy valójában nincs tudományos konszenzus arról, hogy mi is határozza meg pontosan a nyelvet. Egyesek szimplán csak egy rosszul beszélt angolnak tartják, míg mások szerint egy közvetítő jellegű, pidzsin nyelvről van szó.

Érdekesség, hogy az angol és orosz alapokon nyugvó nyelv nem csak az űrben használatos. A runglisht meglepően sokan beszélik a New York-i Brighton Beachen és környékén, ugyanis itt kifejezetten magas az orosz nyelvű bevándorlók aránya. Persze nem a runglish az egyetlen összeolvadt nyelv: ismertebb példa lehet a spangol, ami elsősorban az angol nyelvű országokban letelepedett latin-amerikai közösségekben terjedt el.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.