Hirdetés

Túl sok a mobilozó gyalogos, Hongkongban már a földre vetítik a piros jelzést



|

Kevesebb balesetet remélnek az új időkhöz jobban passzoló rendszertől.

Hirdetés

Mondhatjuk, hogy az vesse az első követ a mobilozó gyalogosokra, aki még soha egyetlen lépést sem tett meg odakint a telefonját bámulva, az úttesten való átkelés ugyanakkor már egy jóval kockázatosabb sportág, ahol végképp nem ártana felemelt fejjel közlekedni.

Hongkongban hiába vártak arra, hogy a lakosság magától tanulja meg ezt, így most a város közlekedési rendszerét igyekeznek a megváltozott szokásokhoz igazítani: már a földre is levetítik a piros lámpák fényét a zebráknál, hogy a lefelé bámuló telefonhuszárok is érzékeljék, hogy nem kellene lelépni az úttestre.

Hirdetés

A megoldást egyelőre tesztüzemben élesítették 7 kritikus csomóponton, és egy kinyúló karra erősített kiegészítő fényen alapul, amely egy sárgán megfestett felületre szórja a figyelmeztető jelzést. Az extra fényforrás csak a tilos jelzés alatt üzemel, vagyis a gyalogoslámpa zöldre váltásakor teljesen kikapcsol. A láthatóságot segíti, hogy a LED-es technológia automatikusan alkalmazkodik a fényviszonyokhoz, és természetesen a gyalogosok mobilján is tükröződik.

Ha a teszt sikeresnek bizonyul, Hongkong több zebráját is áthangolják a mobilozókra. Nem a hongkongiak ugyanakkor az elsők, akik a földön igyekeznek jelezni a telefonjukba temetkező közlekedőknek: világszerte több helyen alkalmaznak festett jelzéseket, a kínai Csungking pedig már 2014-ben külön sávot létesített a mobiljukat nyomkodó gyalogosoknak a város egyik zsúfolt hídján.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.