Hirdetés

Új gazdával és régi tiltásokkal megy tovább a Tumblr|

A Tumblr-t úgy dobálják mostanában egymás között a tulajdonosok, mint a gumilabdát, csak épp azt nem tudják, mit kezdjenek vele. Egy biztos, a népszerűtlen szabályok maradnak.

Hirdetés

Furcsa állatorvosi ló a Tumblr. Sokan azért szeretik, mert még mindig lehetőséget ad az internet hőskorának nicknevek mögé bújtatott posztolására, és blogos alapokra építve egy olyan közösségi felületet kínál, ahol nagyjábóli anonimitás mellett lehet egymás bejegyzéseit továbbosztogatni, vagy épp válaszolni rájuk. Underground művészek közül is sokan választották kreatív outputként, de akadt még egy ennél is nagyobb vonzereje, méghozzá a cenzúrázatlan felnőtt tartalmak lehetősége.

Hirdetés

Amikor a Facebook és szinte minden más közösségi oldal már javában cenzúrázta a legkisebb apróságokat, még olyan túlkapásokat is elkövetve, mint klasszikus festmények és szobrok letiltása "nem megengedett meztelen tartalom" miatt, a Tumblr-en bárki szabadon oszthatott meg képet, videót, bármit. Ráadásul az anonimitás miatt akár a házivideók és saját készítésű képek megosztói is itt találták meg a számításaikat. De egy idő után persze ennek is vége szakadt, amikor a folyamatosan gazdát cserélő mikroblog aktuális vezetősége bekeményített a szabályozások terén.

Szárnyalás és bukás

A Tumblr 2006-ban független szolgáltatásként indult, majd a fejlesztő 2013-ban adta el a Yahoo!-nak 1,1 milliárd dollárért. Ezután a Yahoo! 2017-es felvásárlásával a Tumblr is a Verizon tulajdonába került, amely kiszervezte az Oath leányvállalat alá. Ekkoriban indultak azok a szigorítások, amelyek leginkább a sikamlósabb tartalmak eltávolítását szolgálták (korábban egyszerűen annyi volt az ilyen blogok feladata, hogy előre jelezzék a beérkező látogatóknak, hogy csak felnőtteknek szóló oldalt találtak).

Az új üzemeltetők először ráeresztettek egy túlkapásokkal és kaotikus szisztémával dolgozó mesterséges intelligenciát a teljes Tumblr-re, majd elkezdték módszeresen kigyomlálni a nekik nem megfelelő bejegyzéseket. Ennek fő oka az volt, hogy a masszívan veszteséges szolgáltatást vonzóbbá akarták tenni a hirdetők számára, de az Apple is egy ideig kivette az alkalmazást az App Store-ból arra hivatkozva, hogy ellenőrizetlen és káros tartalmak megosztására is lehetőséget ad.

A dolog viszont visszafelé sült el, egyrészt azért, mert sokan személyes szabadságuk megsértéseként kezelték a tiltást, mások pedig azon kapták fel (jogosan) a vizet, hogy a teljesen összevissza működő szűrő még így is egy csomó valóban káros (például gyerekekkel kapcsolatos visszaéléseket megjelenítő) posztot simán átugrott, bezzeg egy félig kivillanó mellbimbóért máris járt a tockos.

Nem csoda, hogy a Tumblr sikere (aktív blogok és látogatók száma alapján egyaránt) erősen megrogyott. Míg népszerűsége csúcsán, 2016 januárjában havi 555 millió látogató kereste fel a szolgáltatást, 2019 augusztusára ez a szám 380 millióra apadt.

Új tulaj, régi szabályok, ködös tervek

Láthatóan a Verizon / Oath sem tudta, mit kezdjen a Tumblrrel, ezért már régóta pletykálták, hogy újra vevőt keres a szolgáltatás. Most végül az az Automattic Inc. vette meg, amely már egy sikeres blogszolgáltatást, a Wordpress-t is birtokolja.

Bár a régóta várt tulajdonosváltástól a felhasználók és látogatók egy része azt remélte, hogy végre észbe kapnak odafent, és visszaállítják a Tumblr régi szabadságát (vagy szabadosságát), erről szó sincs. Az Automattic Inc. vezérigazgatója, Matt Mullenweg úgy nyilatkozott a The Wall Street Journal kérdésére, hogy egyértelműen fenntartják a felnőtt tartalmak tiltását. Emellett pedig a működésében jó ideje nem változó oldal alapjaihoz is hozzányúlnának, a vezető szerint ugyanis azon dolgoznak, hogy összevonják a Tumblr-t és a Wordpress-t.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.