Hirdetés

Túrázni indulnál? Ezeket az appokat ne hagyd otthon!



|

Szeretnél egy időre kiszabadulni a városból, és nekivágnál egy túrának? Ezeket az appokat bátran segítségül hívhatod egy tökéletes kiránduláshoz.

Hirdetés

Túrázni jó, túrázni egészséges, de rossz időben keveseknek van kedvük nyakukba venni a városon kívüli helyeket, turista utakat. Ez viszont mostantól nem lehet akadály, a tavaszba forduló időjárás megérkezett, vele együtt pedig sokaknak megjött a túrakedve is. Valószínűleg benned is felmerült már, hogy hátizsákot ragadva útnak indulj, és a város zaját madárcsicsergésre cseréld. A barangolások előkészítése során és a túrák közben hatalmas segítséget kapsz okostelefonodtól, amely a jókora appkínálatnak köszönhetően számos hasznos funkcióval felvértezhető, miáltal nemcsak tökéletes útitársként, hanem akár még túravezetőként is megállja a helyét.

Cikkünkben összegyűjtöttük a legsokoldalúbb túraalkalmazásokat, valamint azokat a szoftvereket, amelyek nem árt, ha a készülékeden bevetésre készen állnak a kiruccanások megtervezése és lebonyolítása során.

Hirdetés

Offline üzemmódban

Az erdők mélyén és a településektől távol eső helyeken szinte biztosan nem áll majd rendelkezésedre a korlátlan mobilinternet nyújtotta teljes online hozzáférés, sőt a legtöbb esetben még a hanghívások fogadása is problémás lehet.

Ez egyfelől remek alkalom arra, hogy elszakadj a folyamatos online jelenlétet igénylő digitális életedtől, ha azonban túratársként szeretnéd használni a telefonodat, akkor elsősorban olyan szoftvereket kell választanod, amelyek akkor is kiszolgálnak, ha épp nincs elérhető hálózat. Szerencsére hardveres adottságaikból kifolyólag a készülékek alkalmasak arra, hogy segítsenek, mivel a telefonokban található GPS-chip probléma nélkül meghatározza a pozíciódat. Persze offline térképek nélkül vélhetően nem sokra mész majd ezzel az információval.

Szóval a túra során használni kívánt programok adatigényét mindenképp érdemes tesztelned, mielőtt útnak indulsz - akár repülőgépes üzemmódban is -, így legalább nem a rengeteg közepén, teljesen elveszetten kell ráeszmélned, hogy a kiválasztott szoftver az adott körülmények között valójában teljesen használhatatlan.

Ne csak a sétára készülj!

Ugyan az offline térképeket és útvonalterveket kínáló szoftverek kimondottan hasznosak, néhány további programra is szükséged lesz ahhoz, hogy tényleg semmi se érjen váratlanul. Sőt, ezek némelyike már azelőtt megkönnyíti a dolgodat, hogy kilépnél a lakásod ajtaján. Indulás előtt a PackKing programot hívhatod segítségül, amellyel egyszerűen és kényelmesen készíthetsz listákat, gondoskodva arról, hogy minden bekerüljön a hátizsákodba, aminek a túra során hasznát veheted.

Hogy a rossz idő se okozzon váratlan meglepetést, az Időkép alkalmazásának telepítését is javasoljuk, így lehetőséged lesz arra, hogy kiválaszd az úti célként kiszemelt települést, és tájékozódj az ott várható körülményekről (még radarképeken is ellenőrizheted az aktuális időjárást). A népszerű útvonalakat érdemes tömegközlekedéssel megközelíteni, de kiemelten figyelj arra, hogy a buszok és a vonatok menetrendjéhez kell igazítanod a tervezett természetjárást.

Ebben is kapsz segítséget okostelefonos alkalmazástól, a menetrendek.hu mobilappja pontos információkkal szolgál az érkező járatokról, így mindig tudod majd, hogy mikor és hol kell lenned, hogy elérd a megfelelő csatlakozást, szükség esetén pedig újra is tervezheted az útvonalat.

Ha már úton vagy, és megszomjaztál, de épp kifogyott a kulacsod, akkor a Közkutak szoftverrel meglelheted azt a legközelebbi "forrást", ahol teletöltheted a palackodat, szóval semmi esetre se maradjon le készülékedről ez a szoftver.

Természetesen ezeken a programokon kívül is számos olyan applikáció áll a rendelkezésedre, amelyek jobb élménnyé tehetik a kirándulást, a lényeg, hogy mindent még az indulás előtt telepíts, mert útközben már nem biztos, hogy lehetőséged lesz erre.

Természetjáró

A hazai túraútvonalak egyik legjobb gyűjtőhelye ez a szoftver, amely a Magyar Természetjáró Szövetség hivatalos alkalmazása. A felületen logikus elrendezésben, kategorizálva találod a felkereshető célokat, és nemcsak gyalogos, hanem akár kerékpáros vagy vízi útvonalakat is választhatsz. A kiszemelt túrákról részletes leírást is kínál az alkalmazás, valamint a nehézségi besorolás mellett jó néhány faktort jelez, többek között láthatod, mekkora távolságot kell majd megtenned, ha a kijelölt nyomvonalat követed, mekkora lesz a szintemelkedés, és még felhasználói véleményekkel is találkozhatsz.

A szimpatikusnak ítélt útvonal offline mentésére is lehetőséged lesz, amihez a szoftver automatikusan letölti a szükséges térképrészleteket, a kedvencek között pedig egyszerűen megtalálhatod ezeket. Amennyiben hosszabb túrára indulnál, a szállásvadászatban is partnered lesz a Természetjáró app, amely a kulcsosházakhoz és a turistaszállásokhoz még elérhetőségeket is kínál. A térképek megjelenítését szintén igényeidre szabhatod, válthatsz az Open Street Maps és a Google Maps megoldásai közül.

A hasznos alkalmazásokat tömörítő Eszközök menüpontban olyan funkciókat érsz el, mint a digitális iránytű vagy a magasságmérő, és még egy igazán jópofa AR-csúcskereső is található itt.

+ rengeteg útvonal, hazai kirándulásokra optimalizált
- felesleges menüpontok

Túrabarát

Ez a magyar fejlesztésű applikáció 2021-ben indult azzal a céllal, hogy a túrázók játékosan tudják megismerni Magyarország rejtett természeti és épített kincseit. A térképet is tartalmazó alkalmazásban be tudod állítani, hogy milyen típusú kincsekre szeretnél vadászni, illetve, hogy mely magyarországi területet szeretnéd jobban megismerni. Az egyes látnivalókhoz, érdekességekhez hanganyag is tartozik, amely bemutatja a helyszín történetét, de ehhez azt előbb meg kell találnod (10-25 méter távolságban kell lenned tőle). Az app játékos része, hogy felhasználói egy barátságos versenyben mérhetik össze elért eredményeiket.

Kalandok és kincsek hanganyaggal és térképes navigációval
Kalandok és kincsek hanganyaggal és térképes navigációval

Az applikáció mögött a 2017-ben alakult Túrabarátok szervezet áll, amely gyakorlott szervezője gyalogos-, kerékpár-, és evezős túráknak és utazásoknak belföldön, Európában és Európán kívül is. A cég célja, hogy megszerettesse a természetjárást az emberekkel.

Első indításkor viszonylag sokat tölt az app, utána viszont gyorsan működik és felhasználóbarát kezelőfelületén könnyen el lehet igazodni. A Kincskeresővel tudod kiválasztani, hogy a közeledben milyen érdekes látnivalókat érdemes felkeresned. Az app ebben sokat segít, de arra is bátorít, hogy magad találd meg az adott "kincset". A többségében ingyenes túrákat, túravezetéseket a Kalandok gomb alatt találod, amelyeket le is tudsz tölteni regisztrációt követően, viszont ehhez aktív netkapcsolatra lesz szükséged. Érdemes a Túrabarátok weboldalát is felkeresni, itt rengeteg szervezett túra közül választhatsz és hasznos tippeket is kapsz kisebb-nagyobb kirándulásokhoz.

+ magyar fejlesztés, szervezett túrák, játékos verseny, hanganyagok a kincsekhez

- klasszikus térkép és navigáció nincsen benne, lehetne több kaland is

Gaia GPS

Nemcsak a belföldi természetjárás alkalmával siet segítségedre a Gaia GPS alkalmazása, mivel egy globális lefedettséget kínáló túratervezőhöz jutsz telepítésével, ezért ha egy külföldi nyaralás során szeretnéd a családot látnivalókkal tarkított sétára invitálni, akkor megtaláltad tökéletes asszisztensedet. Sajnos nemzetközi jellege miatt teljes egészében angol nyelvű a kezelőfelület, így ezt is számításba kell venned, ha használni kívánod.

A programban profilt létrehozva tudod elsőként meghatározni, hogy milyen szabadtéri aktivitásokat listázzon számodra, mert ha csak túrázni szeretnél, akkor valószínűleg nem mutatnál sok érdeklődést a sípályák és az off-road útvonalak iránt. A Discover menüpont alá rejtett keresővel listázhatod ki az elérhető túrákat (alapértelmezetten az aktuális pozíciódhoz legközelebbi, népszerű ösvényeket javasolja), majd ezeket a Filter gomb segítségével tovább szűkítheted nehézség, távolság, szintkülönbség és felhasználói értékelések alapján.

Ha megtetszett egy útvonal, akkor rákattintva további információkat kaphatsz róla, és a térképen is közvetlenül megjelenítheted. Az Open Street Map szolgáltatja ezek alapját, az ingyenes csomagban azonban kizárólag a Gaia Topo térképváltozat érhető el, vagyis ha műholdas, esetleg klasszikus, színezett domborzatot ábrázoló megjelenítésre vágysz, akkor muszáj beszerezned a prémium változatot. Hasonló a helyzet az offline használattal is, az útvonalak és a térképrészletek letöltéséhez szintén kell a Gaia-tagság.

+ hatalmas nemzetközi adatbázis, könnyen kezelhető
- nincs magyar nyelv, sok funkció fizetős

AllTrails

Az egyik leghatékonyabb módja egy kiszemelt terület túra- és idegenvezető nélküli felfedezésének az AllTrails. A szintén nemzetközi piacra készült szoftverben még a hazai túraösvények is szép számmal képviseltetik magukat, több száz, felhasználók által rögzített útvonallal találkozhatsz az applikáció megnyitását követően, amelyek a határainkon belüli barangolásra invitálnak. Az ajánlott útvonalakat az aktuális pozíciód alapján kínálja fel a program, de természetesen céltelepülés szerinti keresés is lehetséges, sőt különleges szűrési feltételeket is élesíthetsz, amelyekkel a kutyabarát és a babakocsival is kényelmesen megközelíthető célokat is kiválaszthatod.

A sétákat egy részletes adatlappal látja el az alkalmazás, a bővebb információkat angolul fogalmazza meg, noha a felhasználói beküldéseknek köszönhetően az útvonalak nevei között akadnak magyarok is. A szoftver egyik nagy előnye, hogy az útvonalakhoz még időjárási előrejelzést is kínál (igaz, csak a napi várható legmagasabb és legalacsonyabb hőmérsékletet jeleníti meg, plusz piktogramosan az előrevetített időképet), így ehhez sem feltétlenül kell külön alkalmazást élesítened, ami nagyban megkönnyíti a tervezést.

Sajnos ahhoz, hogy a túrák offline is elérhetőek legyenek, az AllTrails prémium tagság szükséges. A Pro változatban emellett különleges térképek is megnyílnak (időjárás-, pollen- és levegőminőség-filterekkel), így aki komolyabban tervezi a természetjárást, megfontolhatja az éves előfizetés aktiválását.

+ különleges szűrési szempontok, időjárás-előrejelzés
- több funkció csak a Pro verzióban érhető el, nincs magyar nyelv

Mi kellhet még a hátizsákba?

Természetesen nem csak szoftveres mankókra támaszkodhatsz, akadnak bőven olyan, a telefonod zökkenőmentes használatát elősegítő hardveres kiegészítők, amelyek jó szolgálatot tehetnek. Nyilván nem szükséges ecsetelnünk, hogy a fák törzsén hiábavalóan keresnél konnektort, hogy töltőre kapcsold a lemerülni készülő mobilt, emiatt nem árt gondoskodnod arról, hogy egy powerbank is pihenjen a táskádban.

Ha esetleg hosszabb, sátorozással egybekötött túrát tervezel, akkor ez egyenesen nélkülözhetetlen kellék. Mindenképpen vedd figyelembe, hogy a készüléked akkumulátora hogyan viseli a folyamatos használatot, mert ha a túravezető szerepét is ő tölti be, akkor a GPS és az aktív kijelző képes villámgyorsan leapasztani a töltöttséget.

Amennyiben hajlamos gyorsan lemerülni, akkor mindegy, milyen rövid a túra, a vésztöltőt nem hagyhatod otthon. Jól jöhet még egy, a külső hatásokkal szemben némi védelmet nyújtó tok is, különben lépten-nyomon aggódhatsz készüléked épsége miatt. Ha pedig még fotóznál is, akkor érdemes lehet egy kis tripod beszerzését megfontolni, valamint egy távoli kioldó sem árt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.