Hirdetés

Tüstént töröld ezt a két appot a telefonodról!



|

Ugyanaz a fejlesztő két androidos alkalmazással is lopja a felhasználók adatait.

Hirdetés

Továbbra is érvényes az ökölszabály, hogy aki a Google Play Áruházra korlátozza a letöltéseit és csak a népszerűbb, ellenőrzött fejlesztőktől válogat, az jó eséllyel nem telepít kártevőt az androidos telefonjára, így nem kell aggódnia a biztonság miatt.  

Most éppen két adathalász alkalmazás bizonyítja, hogy tényleg nem érdemes elkalandozni, a toplista élvonalától távolodva ugyanis exponenciálisan nő a malware-ek benyelésének kockázata, még akkor is, ha az adott app mellett egy magasnak tűnő letöltési szám virít.

Hirdetés

Nemrég a mobil biztonsági megoldásokra szakosodott Praedo hívta fel a figyelmet a Play Áruházban kiszúrt "File Recovery & Data Recovery", és "File Manager" fájlkezelő appokra, amelyek egyaránt kémkednek a felhasználóik iránt. Az adatbázis szerint az előbbi több mint 1 millió, az utóbbi pedig nagyjából 500 ezer letöltést gyűjtött össze, és mindkettő a "wang tom" nevű fejlesztőtől származik.

Habár az alkalmazások adatlapján megadottak szerint azok nem gyűjtenek adatokat, a Praedo arra jutott, hogy valójában információk széles tárházát szipkázzák fel és továbbítják kínai szerverekre. Az ellopott adatok listáján többek között az appok által menedzselt fotók, videók és hanganyagok, valamint a felhasználók kontaktjai és valós idejű földrajzi helyzete is szerepelnek.

A biztonsági cég arra is felhívta a figyelmet, hogy a fertőzött fájlmenedzserek képesek elrejteni a főképernyős parancsikonjukat, hogy nehezebb legyen letörölni őket, az egyik pedig a telepítéskor kapott engedélyekkel visszaélve még a telefont is újra tudja indítani, hogy aztán a rebootolást követően a felhasználó tudta nélkül futtassa magát a háttérben.

A hab a tortán, hogy a Praedo szerint a fájlkezelők mögött álló hacker a letöltők számát is csaló módszerekkel turbózhatta fel, a Play Áruház által hirdetett 1 milliós és 500 ezres adatok ugyanis túlzónak tűnnek az értékelések mennyiségéhez képest. A jelentés publikálását követően a Google a BleepingComputeren keresztül tudatta, hogy időközben eltávolította az áruházából a problémás alkalmazásokat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.