Hirdetés

Tűzálló drónnal kísérleteznek egy londoni egyetemen



|

Az EMPA Research munkatársai szerint a 10 percet 200 fokon is bíró eszközt széles körűen lehetne hasznosítani.

Hirdetés

A hagyományosan drónok által végzett feladatok mellett olyan speciális küldetésekre is alkalmas lehet az Imperial Collage London által kifejlesztett FireDrone névre keresztelt eszköz, amire egyetlen korábbi elődje sem. A vezető nélküli jármű 10 percig is ellen tud állni 200 Celsius-fokos hőmérsékletnek.

Ez nem jelenti azt, hogy tűzben üzemképes maradna, hiszen az lényegesen melegebb 200 foknál, de végre tud hajtani felderítő jellegű manőverezéseket a tűzfészek közelében, felvételeket készítve a tűzeset körülményeiről, és valós idejű adatokat szolgáltatva azokról. Így a tűzoltási munkálatokat végző tűzoltók felkészülhetnek olyan dolgokra is, amelyek eddig csak az oltási munkálatok megkezdése után derültek ki.

Hirdetés

Az eddig használt drónok meg sem közelítették a FireDrone-t az extrém hőhatás tűrésében, de nemcsak ebben hoz újítást az eszköz. A beépített széndioxid érzékelőknek a veszélyhelyzet észlelése és jelzése mellett egyéb funkciója is van. Ennek a gáznak a párolgásából biztosítja a jármű a hűtőrendszer üzemeltetését is. 

A projekten dolgozó mérnökök felhasználták olyan szélsőséges körülmények közt élő állatokról levő ismereteinket is, mint a pingvin vagy a sarki róka. Ezek az állatok a testükön található extra zsír- és szőrréteggel egy önszabályozó anyagréteget hoznak létre. Ezt a FireDrone esetében a NASA-nál közel száz éve használt poliimid aerogélből és üvegszálból hozták létre. Ez nemcsak az extrém magas, hanem az extrém alacsony hőmérsékleten való üzemelést is lehetővé teszi, például a sarkvidéken és a gleccsereken.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.