Hirdetés

Úgy érzed, hogy rosszabb lett a Google? Igazad lehet



|

Egy friss kutatás szerint egyre silányabbak a legnépszerűbb keresőmotorok találatai, és egyelőre nem is látszik a lejtő vége.

Hirdetés

Az egyetemi projektként indult Google-t az tette naggyá, hogy a forradalmi PageRank-rendszernek köszönhetően jóval relevánsabb találatokkal szolgált a konkurenciánál, így az 1998-as indulását követően mindössze  néhány év alatt fel is kapaszkodott a zsúfolt keresőpiac első helyére, amit azóta sem ereszt.  

Egy friss jelentés szerint azonban most veszélybe került a kereső és a vezető konkurensei megbízhatósága, miután egyre nagyobb mértékben árasztják el a találati listákat az értéktelen, spam jellegű tartalmak.

Az erről szóló tanulmányt a weimari Bauhaus Egyetem, a Lipcsei Egyetem és a német kormány megbízásából létrehozott Center for Scalable Data Analytics and Artificial Intelligence közreműködésével született meg, annak járva utána, hogy egyes felhasználói benyomásoknak megfelelően valóban rosszabb lett-e a Google, a Bing és a DuckDuckGo találatainak minősége az elmúlt évek során.

Hirdetés

A kutatók ehhez egy teljes éven keresztül vizsgálták az említett szolgáltatások teljesítményét, és arra jutottak, hogy valóban "alacsony minőségű tartalmak áradata" lepte el a találatokat, különösen a termékekkel kapcsolatos kategóriákban, teljesen elnyomva a hasznos információkat. A közel 7500 megvizsgált termékértékelési lekérdezés többsége profi SEO-val, azaz keresőmotor-optimalizálással elhelyezett spam volt.

A tanulmány szerint a keresők algoritmusához igazított spam-oldalak hatalmas teret hódítottak és rendszeresen a találatok élén jelennek meg. Az üzemeltetők ugyan folyamatosan harcolnak a motort kijátszó szereplők ellen, ám ez egy macska-egér játék, amiben egyelőre az ellenérdekelt oldal látszik nyerésre állni. A kutatók ugyanis úgy látják, hogy a Google, a Bing és a DuckDuckGo hiába törlik folyamatosan a szemetet, a pozitív hatás csak átmeneti.

A szerzők megjegyezték, hogy az egy éven át tartó vizsgálat elején a Google valamelyest rosszabb eredményeket produkált, mint a végén, amiből arra következtethetnénk, hogy a piacvezető szolgáltató javította a módszereit, ám a tanulmány szerint az általános trendet tekintve mindhárom keresőmotornál csökkenőben van a találati szövegek minősége.

Te is úgy érzed, hogy rosszabb lett a Google?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.