Hirdetés

Úgy tűnik, elillant az NFT-k iránti érdeklődés



|

A kezdeti vásárlási roham után úgy látszik, jelentősen lelassult az NFT-k piaca, és sokkal kevesebben kereskednek velük, mint korábban.

Hirdetés

Mivel valószínűleg hosszútávú gazdasági folyamatok vezetnek majd valamelyik végkifejlethez, még nem tudni, hogy a blokklánc és a kriptovaluták a pénzügyi szektor megreformálását idézik elő, vagy később csak múló őrületként emlékszünk majd rájuk. A technológia egyik aranylázat elhozó felhasználási módja, az NFT-k esetén viszont egy olyan trendet figyelhetünk meg, ami arra utal, hogy a korábbi fokozott érdeklődés után a másik irányba lengett ki az inga, és a korábban nem-helyettesíthető tokenekkel kereskedő felhasználóknak csak a töredéke aktív a piacon.

Hirdetés

Wall Street Journal  beszámolója szerint (azért jegyezzük meg, hogy általában konzervatívabb vélemények jelennek meg a hasábjain) a tavaly őszi bummhoz képest komolyan visszaesett az NFT-k adás-vételének a mértéke. A cikkben a NonFungible nevű elemző site oldalairól írnak, ami szerint a tavaly szeptemberi csúcshoz képest, amikor naponta 225 ezer NFT cserélt gazdát, ezen a héten már csak napi tizenkilencezer ilyen tokent adtak el, ami 92 százalékos visszaesést jelent.

Egy másik statisztika szerint nemcsak arról van szó, hogy az aktív felhasználók fejenként kevesebbet kereskednek, hanem arról is, hogy kevesebben aktívak ezen a piacon. Ugyanis a NonFungible szerint míg tavaly novemberben 119 ezer olyan kripto-pénztárca volt, ami részt vett egy NFT-vel kapcsolatos tranzakcióban, addig tavaszra ez 14 ezerre esett vissza, ami 88 százalékos csökkenést jelent.

A gazdasági lap szerint az NFT-k iránti érdeklődés drasztikus megcsappanását támasztják alá azok a történetek, amikben korábban rendkívül drágán megvásárolt tokeneket újra értékesíteni próbáló befektetők csak komoly veszteséget jelentő ajánlatokat kapnak - és általában nem fogadnak el - digitális javaikért. Erre jó példa az első Twitter-bejegyzésből készült NFT, de hasonlóan járt az a vásárló is, aki Snoop Dogg egyik tokenjét vette meg korábban 32 ezer dollárért, most pedig csupán 210 dolláros ajánlatot kapott rá.

Végül azt a statisztikát hozzák fel, hogy az NFT-kre vonatkozó Google-keresések mennyisége is visszaesett a korábbi, idén januárban csúcs ötödére, de ez könnyen magyarázható azzal, hogy akik akkor csak megérteni szerették volna a jelenséget, mára elérték ezt a céljukat. A WSJ szerint egyébként az is állhat az NFT-k iránti érdeklődés megcsappanása mögött, hogy az inflációval küzdő központi bankok kamatemeléssel válaszoltak, így sok befektetőnek váltak ismét csábítóbbá az állampapírok a kockázatosabb befektetésekkel szemben. Ezzel együtt azt még valószínűleg korai lenne kimondani, hogy az NFT-k biztosan kudarcra ítéltettek, így is sokan vannak, akik még csak most szállnak be a piactérre. Emellett több olyan fejlesztés is csak később érik be, ami vonzó használati lehetőséget nyújthat az NFT-knek, például ha az Instagramon menő lesz NFT-s profilképet beállítani, lehet, hogy többen szeretnének majd ilyet vásárolni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.