Hirdetés

Úgysem látsz ma furább dolgot, mint ez az autóból készült mátrixnyomtató



|

A Raspberry Pi és egy jó kreativitás segítségével született meg a guruló nyomtató.

Hirdetés

A fiatalabb olvasóinknak talán már nem sokat mond a technológia, de a pontmátrixos, avagy mátrixnyomtatók története egészen az 50-es évekig nyúlik vissza, néhány évtizede pedig még minden irodában elengedhetetlenek voltak ezek az írógépekhez hasonló elven működő masinák.

A dot-mátrix printerekben apró tűk egy kifeszített festékszalag segítségével vitték fel az alacsony felbontású, pontokból összeálló szövegeket, jellegzetes eredményt produkálva. Egy vállalkozó kedvű videós most úgy döntött, hogy a megoldás előtt tisztelegve létrehozza a világ legnagyobb mátrixnyomtatóját.

Hirdetés

Ryder Calm Down, vagyis Ryder Damen ehhez egy Ford pickupot szerelt fel egy Raspberry Pi miniszámítógép által vezérelt rendszerrel, amely egy sor fúvóka és víz segítségével spricceli az asztalra a kívánt üzeneteket. A videós ehhez egy 12V-os áramról működtetett konstrukciót épített, amely lényegében mágnesszelepekből, tömlőkből és egy vödörben elhelyezett szivattyúból áll.

Az óriási nyomtató kezelőfelülete egy weboldal, ahol be lehet írni a kívánt szövegeket, kiválasztva a nyomtatási sebességet is. A rendszer ezután képekké alakítja a beírt szöveget, amely az autón található szelepekhez igazított szegmensekre osztva kerül fel az aszfaltra.

A konstrukció gyengéje, hogy esőben nem igazán használhatjuk, és persze nem ez a legolcsóbban beszerezhető pontmátrixos masina, nem is beszélve arról, hogy a hagyományos modellekkel ellentétben még üzemanyagot is kér. Aki mégis rákívánt, az a GitHubon szabadon hozzáférhet a projekt kódjához.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.