Hirdetés

Úgysem találod ki, melyik cég fontolgatta a Bing felvásárlását



|

Néhány éve felvetődött a lehetősége, hogy új tulajdonoshoz kerül a Microsoft keresőmotorja.

Hirdetés

A Bing hosszú éveken át játszotta a lesajnált másodhegedűs szerepét a Google árnyékában, ám tavaly befutott a ChatGPT szöveggenerátor, vele pedig a chatbotot kifejlesztő OpenAI és a Microsoft partnersége, melynek köszönhetően a kereső mesterséges intelligenciás képességekre szert téve tüzelte fel a rég eldőltnek hitt rivalizálást.

A fejlemények tükrében már nem is olyan könnyű elképzelni, hogy néhány éve még a Bing eladása is felvetődött a redmondi központban, a vevő pedig nem más, mint az Apple lett volna.

Hirdetés

Ez a Bloomberg nemrég publikált cikkéből derül ki, amely meg nem nevezett, az ügyet jól ismerő forrásokra hivatkozva állítja, hogy a két vállalat 2020-ban még a Bing eladásáról tárgyalt. A beszámoló alapján a Microsoft vezetői Eddy Cue-val, az Apple szolgáltatásokért felelős alelnökével ültek asztalhoz, hogy "megvitassák a Bing felvásárlásának lehetőségét".

A beszélgetés ugyanakkor "feltáró jellegű" maradt, és soha nem jutott előrehaladott stádiumba, így a kereső valójában nem került közel a tulajdonosváltáshoz. Az Apple állítólag elsősorban azért vetette el az ötletet, mert nem akarta veszni hagyni azt a bevételt, amelyet a Google fizet a keresője iOS-es és macOS-es alapértelmezett beállításáért. A cupertinóiak emellett a találatok minőségét illető aggályokat is megfogalmazhattak.

A Google ellen január óta folytat trösztellenes pert az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma, melynek során az Apple és a vállalat partnersége is szóba került. Az eljáráshoz kapcsolódó meghallgatás  feltárta, hogy a Microsoft egy időben súlyos veszteségeket is vállalt volna, ha a Bing veszi át az alapértelmezést az almás eszközökön és szolgáltatásokban, ám végül erre sem került sor. Az Apple és a Google titokként kezeli, hogy az utóbbi mennyit fizet a keresője népszerűsítéséért, de az elemzők évi 15 milliárd dollárra becsülik az összeget.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.