Hirdetés

Új dinoszaurusz maradványaira bukkantak Argentínában



|

Tulajdonságainak köszönhetően a Llukalkan aliocranianus egy vérbeli ragadozó lehetett.

Hirdetés

Kutatók egy vadonatúj dinoszauruszfajra bukkantak a Bajo de la Carpa-formációban, Argentínában, és nagyon úgy tűnik, hogy egy különleges felfedezésről van szó, ugyanis amíg északon a Tyrannosaurusok uralkodtak nagyjából 80 millió évvel ezelőtt, addig a déli kontinenseket a Llukalkan aliocranianus tarthatta komoly rettegésben. Így hát érthető, hogy a dinó nevének első fele nagyjából azt jelenti a Mapucse indiánok nyelvén, hogy "a félelmet keltő", míg a második rész a "másféle koponya" latin megfelelője.

Hirdetés

A maradványok pedig egy meglepetéssel is szolgáltak a kutatók számára, ugyanis a Llukalkan koponyájában voltak olyan bemélyedések, amelyeknek köszönhetően sokkal jobb hallása lehetett, mint jó néhány korabeli társának. Dr. Federico Gianechini paleontológus szerint elképzelhető, hogy a fül területén lévő üregek valóban más hallási képességeket adtak ennek a szörnyetegnek, ami így például távolabbi zajokat is könnyebben meghallhatott.

Habár a Llukalkan két lábon járt és rövid karokkal rendelkezett, a remek hallását kifinomult szaglás, éles fogak, elképesztően erős harapás, és hatalmas karmok egészítették ki, így határozottan állíthatjuk, hogy egy vérbeli ragadozóról van szó.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.